Abstract
Ekonomik büyüme ülkeler için temel bir hedef olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte ülkelerin ekonomik büyüme seviyeleri önemli farklılıklar gösterebilmektedir. Bu farklılık, ülkenin yönetişimi de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabilmektedir. Ülkelerin sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma hedeflediği bu dönemde, yönetişim yapılarının ekonomik sonuçlar üzerindeki etkilerinin anlaşılması önem arz etmektedir. Yönetişim göstergelerinin sosyal ve ekonomik hayat üzerindeki etkisinin öneminden hareketle ortaya çıkan bu çalışmada, yönetişim göstergelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yönetişim göstergelerini temsilen hükümetin etkinliği, yolsuzluğun kontrolü, politik istikrar ve şiddetin -terörizmin yokluğu, düzenleyici kalite, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve hesap verebilirlik değişkenlerinin kullanıldığı çalışmada her bir göstergenin etkisi ayrı ayrı araştırılmıştır. Çalışma 2002 – 2020 yılları kapsamındaki veriler ile 38 OECD üyesi ülke için panel veri yöntemleri ile yürütülmüştür. Çalışma sonucunda yönetişim göstergelerinin büyüme üzerinde önemli ölçüde etkili olduğu görülmüştür. Değişkenler bazında incelendiğinde ise büyüme üzerinde etkisi en yüksek olan yönetişim göstergesinin hukukun üstünlüğü olduğu tespit edilmiştir. Politik istikrar ve şiddetin - terörizmin yokluğu ile ifade özgürlüğü ve hesap verebilirlik göstergelerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin ise istatistiki olarak anlamsız olduğu görülmüştür.
Reference36 articles.
1. Acemoglu, D., & Robinson, J. A. (2012). Why nations fail: The origins of power, prosperity, and poverty. Profile Books.
2. Alesina, A., & Perotti, R. (1996). Income distribution, political instability, and investment. European Economic Review, 40(6), 1203-1228.
3. Alesina, A., Özler, S., Roubini, N., & Swagel, P. (1996). Political instability and economic growth. Journal of Economic Growth, 1(2), 189-211.
4. Asghar, N., Qureshi, D. S., & Nadeem, M. (2015). Institutional quality and economic growth: Panel ARDL analysis for selected developing economies of Asia. South Asian Studies, 30(2), 381-404.
5. Asteriou, D., & Price, S. (2001). Political instability and economic growth: UK time series evidence. Scottish Journal of Political Economy, 48(4), 383-399.