Affiliation:
1. İstanbul Gelişim Üniversitesi
2. ISPARTA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES, ISPARTA VOCATIONAL SCHOOL
Abstract
Çalışmanın amacı OECD ülkelerinde 2008 Küresel Kriz sonrasında emek ve sermaye gelirlerinin gelişimini incelemek, asgari ücretteki ve büyüme hızındaki değişimin, emek ve sermaye gelirlerini nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca, COVİD- 19 pandemisinin emek ve sermaye gelirleri üzerinde bir kırılma oluşturup oluşturmadığını belirlemektir. Bazı OECD ülkelerinde asgari ücret uygulamasının olmaması, bazılarında da veri eksikliği nedeniyle, bu çalışma sadece 24 OECD ülkesini kapsamaktadır. Bu çalışmada 2010-2021 dönemini kapsayan yıllık verilerle 24 OECD ülkesi için ekonomik büyüme hızı, asgari ücret artış hızı, enflasyon oranı ve COVID-19 pandemisinin sermaye ve emek gelirlerini hangi düzeyde etkilediği dinamik panel ekonometrisi yaklaşımıyla araştırılmaktadır. Bu çalışmada İki Aşamalı Sistem Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) yöntemi kullanılmış olup, oluşturulan iki model çerçevesinde analiz gerçekleştirilmektedir. Birinci modelde sermaye gelirleri bağımlı değişken, sermaye gelirlerinin bir gecikmeli değeri ile ekonomik büyüme hızı, asgari ücret artış hızı, enflasyon oranı ve COVID-19 pandemi kuklası (Dummy) bağımsız değişkendir. İkinci modelde ise emek gelirleri bağımlı değişken, emek gelirlerinin bir gecikmeli değeri ile ekonomik büyüme hızı, asgari ücret artış hızı, enflasyon oranı ve COVID-19 pandemi kuklası (Dummy) bağımsız değişkendir. Çalışmadan elde edilen bulgular ise şunlardır: Asgari ücret artış hızı ile sermaye gelirlerinin payı arasında negatif, emek gelirlerinin payı arasında ise pozitif ilişki bulunmuştur. Büyüme hızı, enflasyon ve pandemi sermaye gelirlerinin payını arttırırken, emek gelirlerinin payını olumsuz etkilediği görülmüştür.
Publisher
Bulletin of Economic Theory and Analysis
Reference32 articles.
1. Akın, F. (2015). Gelir dağılımı ve gelir dağılımı müdahale gereği. İş ve Hayat, 1 (1), 9-24. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/isvehayat/issue/29030/310432
2. Arellano M., & Bond S. (1991). Some tests of specification for panel data: Monte Carlo evidence and an application to employment equations. Review of Economic Studies 58, 277–297.
3. Arellano M., & Bover O. (1995). Another look at the instrumental variable estimation of error-components models. Journal of Econometrics, 68, 29–51.
4. Artner, A. (2017). Inequalities of accumulation: the case of central and eastern Europe. In Foreign Direct Investment in Central and Eastern Europe – Post-Crisis Perspectives, edited by B. Szent-Iványi, 151–169. New York: Palgrave Macmillan.
5. Autor D, D Dorn, LF Katz, C Patterson & J Van Reenen (2017). Concentrating on the fall of the labor share’, American Economic Review, 107(5), 180–185.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献