2022 yılında yaşanan gelişmeler doğrultusunda bilgi güvenliğinde risk yönetiminin artan önemine ilişkin bir değerlendirme

Author:

Tunçbilek Merve1ORCID

Affiliation:

1. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Abstract

Güvenlik olaylarının etkilerini minimize etme, bilgi varlıklarını koruma, müşteri güveni ve işin sürdürülebilirliğini temin etmek üzere tasarlanan bilgi güvenliği yönetim süreci bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle önemi giderek artan bir noktaya gelmiştir. Bu sistematik yaklaşım; bilgi güvenliğini kurma, uygulama ve işletme, izleme ve gözden geçirme, sürdürme ve iyileştirme süreçleri ile kurumsal hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Sistemin yönetimi hedeflerin belirlenmesi, gerekliliklerin analizi, kontrollerin geliştirilmesi ve kontrollerin sürekli değerlendirilerek iyileştirilmesi çerçevesinde bütüncül bir yaklaşım ile sağlanmalıdır. Gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik unsurları kapsamında bilgi güvenliği risk temelli bir yönetim anlayışının benimsenmesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda rehber olarak uluslararası ISO 27001 standardı kullanılabilmektedir. ISO 27001, uygun bir bilgi güvenliği yönetim sisteminin uygulaması hakkında bir dizi ilkeleri belirlemektedir. Çalışmada 2022 yılında yaşanan bilgi güvenliği olayları ışığında etkin bir bilgi güvenliği risk yönetim sürecinin işletilmesinin gerekliliği tartışılmıştır. Doküman analizi yöntemi ile yayımlanmış makaleler, bildiri ve tezler, web sayfa içerikleri ve sektör raporları analiz edilerek kurumsal ve bireysel ölçekte alınabilecek önlemlere de yer verilmiştir.

Publisher

Journal of Information and Communication Technologies

Reference41 articles.

1. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı. Sakarya yayıncılık.

2. Blakley, B., McDermott, E., & Geer, D. (2001). Information security is information risk management. In

3. Proceedings of the 2001 workshop on New security paradigms (pp. 97-104).

4. Bodrožić, A. (2018). Analiza rizika u intermodalnom transportu (Doctoral dissertation, University of Zagreb. Faculty of Transport and Traffic Sciences. Division of Intelligent Transport Systems and Logistics. Department of Intelligent Transport Systems).

5. Bozkus, A. Y. (2021). Development of Cyber Threat Intelligence Tool (No. 5674). EasyChair. International

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3