Affiliation:
1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: İçselleştirilmiş damgalama olarak da bilinen içselleştirilmiş stigma, bireyin utanç, değersizlik ve toplumdan geri çekilme duygularıyla birlikte bireyin kendisini toplumdan geri çekmesidir. Mevcut literatür taramamıza göre, içselleştirilmiş damgalama ağız kokusu alanında çalışılmamıştır. Bu çalışmanın amacı ağız kokusu hastalarında içselleştirilmiş stigma ölçeğini doğrulamaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji bölümüne ağız kokusu şikayeti ile başvuran 177 hasta (102 kadın, 75 erkek; ortalama yaş±SS; 40,2 +/- 13,7 yıl) alındı. Ağız kokusu olan bireyler İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (İDÖ), yanıtladı.
Bulgular: İDÖ alt ölçeklerine ait Cronbach alfa katsayısı yabancılaşma için 0,75, kalıp yargıların onaylanması için 0,70, algılanan ayrımcılık için 0,81, sosyal geri çekilme için 0,52, damgalanmaya karşı direnç için 0,68, tüm ölçek için 0,89 olarak hesaplandı.
Sonuç: Çalışmamız ağız kokusu için İDÖ’nün içselleştirilmiş damgalanmayı belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ağız kokusu olan bireyler içselleştirilmiş damgalanmanın yüksek düzeyde olduğuna işaret etmektedir. İçselleştirilmiş damgalanmanın belirginliği ile olumsuz yaşam kalitesi birbirine paralel eğilim göstermektedir. Yaşam kalitesi belirgin derecede etkilenenlerde algılanan sağlık da kötüleşmektedir.