Güçlü ve Zayıf Yönlerimi Nasıl Fark Ederim Öğretmen Adaylarının Yansıtıcı Günlüklerden Faydalanarak Girişimci STEM Ders Planları Geliştirmesi

Author:

BOZAN Serhan1,KAYA-CAPOCCI Sıla1

Affiliation:

1. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Ekonominin, sosyal standartların artmasının ve bilimsel gelişmenin temeli olarak görülmesinden dolayı, girişimcilik ve FeTeMM yaşamın bir parçası haline getirilmesi önem kazanmaktadır. Bunun için, okullarda ve üniversitelerde açıklayıcı, pratik ve yenilikçi öğretim pratikleri kullanılarak verilecek olan girişimci FeTeMM eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, yansıtıcı düşünme uygulamalarından faydalanılarak öğrenme süreçleri, ön bilgiler, beklentiler ve tecrübeler analiz edilip daha etkili ders planları geliştirilerek girişimci FeTeMM eğitimi desteklenebilir. Üst düzey düşünme becerilerinden birisi olan yansıtıcı düşünme, öğrenme sürecinin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışma, öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme seviyelerini artırmalarına, farklı pedagojik bakış açılarına sahip olmalarına ve ders planlarını geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu nitel araştırma çalışması, Türkiye'de bir devlet üniversitesinde okumakta olan üç tane dördüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Veriler, yansıtıcı düşünme günlükleri yazılarak ve ön ve son görüşmeler yürütülerek 2021-2022 akademik yılı güz döneminde toplanmıştır. Verilerin analizinde yansıtıcı düşünmenin evreleri olan (a) süreci düşünme, (b) var olan sorunları/problemleri belirleme, (c) bu sorunlara çözüm bulma ve (d) süreci tekrar planlama kullanılmıştır. Verilerin analizi rubrik ve içerik analizi ile gerçekleştirilmiş ve sonuçlar alanyazın göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Bu çalışma yansıtıcı düşünmenin daha etkili ders planı geliştirilme sürecindeki yerine vurgu yaparak ve öğretmen adaylarının daha donanımlı öğretmenler olabilmelerine yardımcı olan tecrübe, mesleki ve alan bilgisi gibi konularda güçlü ve zayıf yönlerinin farkına nasıl varabileceklerine dair önerilerde bulunarak alana katkı sağlamaktadır.

Publisher

Yuzuncu Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference81 articles.

1. Adatepe, S., Kul, M., & Adatepe, E. (2021). Examining entrepreneurship characteristics and reflective thinking levels of pre-service teachers at physical education and sports school. Education Quarterly Reviews, 4(3).

2. Adelman, C., Kemmis, S. & Jenkins, D. (1980). Rethinking case study: notes from the Second Cambridge Conference. In H. Simons (Ed.) Towards a Science of the Singular. Norwich: University of East Anglia, 45–61.

3. Alvarez, S.A. & Barney, J.B. (2007). Discovery and creation: Alternative theories of entrepreneurial action. Strategic Entrepreneurship Journal, 1(1–2), 11–26.

4. Aslan, G. (2009), Sınıf öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ile sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişki. (Tez No. 249057)[Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi-İstanbul]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.

5. Armstrong, D. K. & Asselin, M. E. (2017). Supporting Faculty During Pedagogical Change Through Reflective Teaching Practice. Nursing Education Perspectives, 38(6), 354-357.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3