Abstract
Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının fen öğretimi laboratuvar uygulamaları dersi kapsamında pedagojik alan bilgilerini geliştirmeye yönelik olarak yürütülen YaYiM (yaratıcı öğretim teknikleri, yansıtıcı uygulamalar ve içerik gösterimleri ile zenginleştirilmiş mikro öğretim) uygulamalarını değerlendirmektir. Çalışma örnek olay yöntemi çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma grubunu ise 18 üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarına içerik gösterimi, yaratıcı ve yansıtıcı düşünmeye yönelik eğitimler verilmiş ve bu süreçte her hafta öğretmen adaylarına araştırmacılar tarafından verilen kazanımları göz önünde bulundurarak ders planları hazırlamışlar ve bu ders planları içerisinde o hafta eğitimi verilen yöntem ve teknikleri kullanmışlardır. Süreçte öğretmen adayları her hafta yansıtıcı günlük yazmıştır. Öğretmen adaylarının tutukları günlükler ile uygulamanın üçüncü ve son haftası öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilen mülakatlar veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Öğretmen adayları gerçekleştirilen uygulamaların mesleki becerilerini geliştirdiğini ifade etmişlerdir. Aynı zamanda öğretim yöntem ve teknikleri konusundaki eksik bilgilerinin bu süreçte tamamlandığını, laboratuvar hakkında bilgi sahibi olduklarını ve öğretim programını daha iyi kavradıklarını belirtmişlerdir. Genel olarak değerlendirildiğinde ise içerik gösterimi ders planı hazırlama, yaratıcı düşünmeyi geliştiren yöntem ve teknikler ve yansıtıcı düşünmeye yönelik verilen eğitimler konusunda olumlu görüş bildirdikleri ortaya koyulmuştur. Çalışma kapsamında bu tür uygulamaların ‘Fen Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları’ dersleri ile de bütünleştirilmesi önerilmektedir.
Publisher
Yuzuncu Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Reference101 articles.
1. Abell, S. K. (2007). Research on science teacher knowledge. S. K. Abell & N. G. Lederman (Eds.), Handbook of research on science education (pp.1105-1151). Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
2. Akcanca, N. & Özsevgec, L. C. (2019). Okul öncesi öğretmen adaylarının yansıtıcı günlüklerin değerlendirilmesine yönelik görüşleri. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 13(28), 214-233. https://doi.org/10.29329/mjer.2019.202.13
3. Akçay, N. O., Akçay, A., & Kurt, M. (2016). Ortaokul öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerine yönelik görüş ve yeterliklerinin incelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 5(1), 333- 342.
4. Akkoyunlu, B., Telli, E., Çetin, M. N. & Dağhan, G. (2016). Öğretmen eğitiminde yansıtıcı günlüklere ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry (TOJQI), 7(4), 312-330. https://doi.org/10.17569/tojqi.60515
5. Alvarado C., Canada F., Garritz A. & Mellado V., (2015), Canonical pedagogical content knowledge by CoRes for teaching acid–base chemistry at High School. Chemistry Education Research and Practice, 16(3), 603–618.