Affiliation:
1. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi
Abstract
Özet:
Amaç
Dequervain tenosinovitinde konservatif yöntemler fayda sağlamadığında cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Tekniklerin ilerlemesiyle geleneksel açık cerrahiler yerini endoskopik yöntemlere bırakmaktadır. Amacımız tek portal üzerinden endoskop yardımıyla uygulanan birinci ekstansor kompartman gevşetme uygulanan hastalarımızın sonuçlarını sunmaktır.
Gereç ve Yöntem
Aynı cerrah tarafından 2019-2021 tarihleri arasında De Quervain tenosinoviti nedeniyle konservatif yöntemlerden fayda görmeyen 8 hastaya endoskopik 13 hastaya ise geleneksel açık yöntemle birinci ekstensor kompartman gevşetme uygulanmıştır. Hastaların demografik özellikleri, ameliyat öncesinde ve sonrası 2. hafta 6. hafta ve 12. haftalarda VAS, qDASH skorları ve kavrama güçleri retrospektif olarak elde edildi. Ek olarak 12. Haftada insizyon skarlarının uzunluğu ölçüldü ve hastalar tarafından kozmetik olarak yara yerleri puanlandırılarak (1 en kötü, 5 en iyi olacak şekilde) veriler kaydedildi.
Sonuçlar
Çalışmada toplam 17 kadın 4 erkek hasta olmak üzere toplam 21 hasta değerlendirilmiştir. Şikayet başlangıcından ameliyata kadar geçen süre 82 gün olarak saptanmış ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Her iki grupta da hastaların ameliyat öncesi VAS, qDASH ve güç ölçümlerinde farklılık gözlenmemiştir. Endoskopik gevşetme uygulanan grupta ameliyat sonrası 2. haftadaki VAS skorlarının anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüş ancak sonraki takiplerde VAS ve qDASH skorları ve kas gücü değerlendirmelerinde fark saptanmamıştır (p=0,001). Skar boyutunun endoskopik grupta anlamlı derecede daha az olduğu ve hasta skar memnuniyetlerinin de yüksek olduğu görülmüştür (p=0,001).
Sonuç
De Quervain tenosinovitinin cerrahi tedavisinde birinci ekstensor kompartman gevşetmenin endoskop yardımıyla yapılması erken dönemde daha düşük VAS skoru ve kozmetik açıdan daha iyi sonuçlar sağlamaktadır.
Anahtar Kelimeler: Endoskopik, De Quervain, Tenosinovit, El bileği, Minimal invaziv