Affiliation:
1. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK (DR)
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, HAMİDİYE SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, İMMÜNOLOJİ (DR)
3. TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
Abstract
Amaç: MikroRNA'lar, hepatosellüler karsinomun (HCC) gelişiminde ve ilerlemesinde anahtar düzenleyicilerdir. Yakın tarihli bir çalışmada, miR-4746'nın HCC’de aşırı ifade edildiği bulunmuş olsa da miR-4746’nın HCC’deki farklı seviyelerde ifade edilmesi ve klinikopatolojik önemi belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada miR-4746’nın gen ifade özelliğini, klinikopatolojik rolünü ve kestirim değerini hesaplamalı yaklaşımlar kullanarak değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çeşitli insan kanserlerinde miR-4746’nın gen ifade özelliği dbDEMC veri tabanı kullanılarak belirlendi. Ayrıca, HCC’de miR-4746 gen ifade seviyesini analiz etmek için ENCORI/Starbase v2 ve UALCAN veri tabanlarını kullandık. Ayrıca UALCAN veri tabanını kullanarak miR-4746’nın klinikopatolojik işlevini araştırdık. Son olarak, miR-4746’nın HCC’deki kestirim özelliğini belirleyebilmek için Kaplan-Meier plotter ve ENCORI/Starbase v2 veri tabanları aracılığıyla sağ kalım analizi ile gerçekleştirdik.
Bulgular: miR-4746, çeşitli insan kanserlerinde farklı gen ifade değerlerine sahipti ve normal örneklere kıyasla HCC dokularında önemli ölçüde arttığı gözlemlenmiştir. Klinikopatolojik analiz, miR-4746’nın kanser evresi, tümör derecesi, lenf bezi metastaz durumu, TP53 mutasyon durumu ve hastanın yaşı dahil olmak üzere farklı klinik parametrelerde farklı gen ifade seviyelerine sahip olduğunu koydu. Ek olarak, miR-4746’nın yüksek ifadesi, HCC’de kötü prognoz ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Bulgularımız, miR-4746’nın kötü kestirim ve çok kötü klinikopatolojik çıktılarla ilişkilendirilen onkojenik bir miRNA olabileceğini gösterdi. Ayrıca miR-4746, HCC’nin tümorogenezinde önemli bir role sahip olabilir ve potansiyel kestirim biyobelirteç olarak hizmet edebilir.