MODERN DİN ALGISI: AHLAKİ TERAPÖTİK DEİZM

Author:

ÖZALP Ahmet1ORCID

Affiliation:

1. OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Deizm olgusu günümüzde din bilimleri alanında çokça tartışılan konulardan biridir. Bu bağlamda deizmin mahiyeti ve tarihi seyri akademik çalışmalarda sıkça tartışılmakta araştırmacılar tarafından bu konu üzerinde fikir birliğine varılamamaktadır. Deizm konusu akılcılığın ve reform hareketlerinin ortaya çıkışından itibaren gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Deizmin mahiyeti ve tarihi serüveni tartışılmadan deizm hakkında yapılacak bir çalışma konunun tam anlamı ile anlaşılmasını imkânsız kılmaktadır. Deizmin temel iddiaları ve tarihi gelişimi incelendikten sonra ülkemizde ve dünyada yaygınlaşması üzerine durulacaktır. Son olarak Ahlaki Terapötik Deizm kavramı incelenip bu konudaki tartışmalar değerlendirilecektir. Bu makale resmi istatistiki verilerden de yararlanılarak literatür tarama tekniğine göre yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı deizmin tarihi süreçte aldığı şekilleri ortaya koymak, ülkemizde ve farklı coğrafyalarda deizmin yaygınlaşmasının altında nedenleri bulmak ve günümüzde gençler arasında etkili olan ATD’i araştırmaktır. Çalışma bu haliyle ülkemizde hakkında yeterli kaynak bulunmayan ATD konusu özelinde literatüre zenginlik katacaktır. Çalışma sonucuna göre, modern deizme yöneliş ülkemizde ve Batı toplumlarında artış göstermektedir. Ek olarak, kendini deist olarak tanımlamayan belirgin yetişkinler yaşam tarzı ve inanç şekli açısından ahlaki terapötik deistik inançlara yönelmektedirler. Gençler bu yaklaşıma göre sorunlarla karşılaştıklarında dua ve ibadet etmekte ancak kişisel işleri ve yaşamlarına kurumsal dinin taleplerinin müdahalesini istememektedirler. Gençler, ahlaki anlamda iyi olan insanların hangi dine mensup olurlarsa olsunlar cennete gideceklerine inanmakta ve temel dini öğretilere uzak durmaktadırlar. ATD Hıristiyan Batı toplumlarında yaygınlaşan ahlaki terapötik deistik yaklaşımın Türkiye’de de gider etkili olmaya başladığı anlaşılmaktadır.

Publisher

Bilgitoy Bilgi, Bilim, Eğitim, Araştırma, Geliştirme ve Strateji Association

Reference6 articles.

1. Arnett, J. (2000). Emerging Adulthood: A Theory of Development from the Late Teens Through the Twenties, The American Ppsychologist, 55, 469-80.

2. Arnett, J. (2001). Conceptions of the Transition to Adulthood: Perspectives From Adolescence Through Midlife, Journal of Adult Development, 8, 133-43.

3. Arnett, J. (2007). Emerging Adulthood: What Is It, and What Is It Good For?, Child Development Perspectives, 1, 68-73.

4. Arnett, J. (2019). Emerging Adulthood: The Winding Road from the Late Teens Through the Twenties (2nd edition), California: Oxford University Press.

5. Atak, H., Cok, F. (2010). A New Period in Human Life: Emerging Adulthood, Journal of Childhood and Adolescence Mental Health, 17(1), 39-50.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3