Affiliation:
1. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (DR)
2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, öğrenme eksikliklerinin belirlemek için çoktan seçmeli testlerdeki çeldiricilerden yararlanan MC-DINA modele uygun bilişsel tanı testi geliştirme ve çeldiricilerden yararlanılma durumunun örtük sınıflarda yer alan bireylerin dağılımlarına etkisini DINA model ile karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırma kapsamında öncelikle 31 maddeden oluşan deneme formunun 404 öğrenciye uygulanmasıyla elde edilen veriler DINA modele göre R Studio programında analiz edilerek RMSEA değeri 0,05’ten küçük ve ayırt edicilik indeksleri en yüksek ilk 15 madde ile nihai form oluşturulmuştur. Nihai formun 827 öğrenciye uygulanmasıyla elde dilen verilerin DINA modele uygunluğu (SRMSR, MADcor, RMSEA, MADQ3 ve MADaQ3 ≤0,05) test edildikten sonra madde parametreleri hesaplanarak, DINA model ve MC-DINA modele göre Q matris ve örtük sınıf büyüklükleri karşılaştırılmıştır. Ardından MC-DINA modele göre her seçeneğin, örtük sınıflara ait seçim olasılık parametreleri hesaplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, MC-DINA model analizlerinde örtük sınıflarda yer alan bireylerin hangi seçeneği seçme olasılığının en yüksek olduğunun belirlenmesi için seçim olasılık parametrelerinin hesaplanması, modelin DINA modele göre üstün özelliklerindedir. Ayrıca MC-DINA model analizlerinde DINA modele göre daha fazla örtük sınıf elde edilmesi sebebiyle MC-DINA modelin DINA modele göre örtük sınıfları daha iyi ayrıştırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Publisher
Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Reference27 articles.
1. Akkuş, O., Baykul, Y. (2001). Çoktan Seçmeli Test Maddelerini Puanlamada Seçenekleri Farklı Biçimlerde Ağırlıklandırmanın Madde ve Test İstatistiklerine Olan Etkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 (20), 9-15.
2. Atılgan, H. (2009). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
3. Başokçu, T. O. (2011). Bağıl ve mutlak değerlendirme ile DINA modele göre yapılan sınıflamaların geçerliğinin karşılaştırılması. (Doktora tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
4. Chen W., Thissen D. (1997). Local dependence indexes for item pairs using item response theory. Journal of Educational and Behavioral Statistics, 22, 265-289.
5. de La Torre, J. (2008). An Empirically Based Method of Q‐Matrix Validation for the DINA Model: Development and Applications. Journal of educational, 45(4), 343-362.