TÜRKİYE'DE OKUL BİNALARI VE MEKÂNSAL KALİTELERİNE İLİŞKİN YAPILAN ÇALIŞMALARIN İNCELENMESİ

Author:

Güllü Belis Feyza1,Çoruk Adil2

Affiliation:

1. Milli Eğitim Bakanlığı

2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Eğitim mekânı olan okul binaları ve mekânsal kalitelerine ilişkin eğitim-öğretim alanında yapılmış makale ve lisansüstü tezlerin incelenmesini amaçlayan bu çalışma nitel bir çalışmadır. Çalışmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın çalışma grubu; Google Akademik, Dergipark ve YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanlarında dizinlenmiş, 2000 ile 2023 yılları arasında eğitim öğretim alanında yapılmış 72 çalışmadır. Araştırmada kullanılan veriler doküman inceleme yöntemi aracılığı ile toplanmış; kategorisel çözümleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre okul binaları ve mekânsal kalitelerine ilişkin çalışmaların yarıdan fazlası araştırma makaleleridir. Çalışmalarda çok tercih edilen yöntemlerin sırasıyla nicel yöntem ve nitel yöntem olup; en az tercih edilen yöntem ise karma yöntemdir. Çalışmalar, tercih edilen yöntemlerine paralel olarak en fazla tarama ve durum çalışması ile desenlenmiştir. Çalışmaların örneklem kitlesi ve çalışma grupları incelendiğinde en büyük payın öğretmenlere; en az payın velilere ait olduğu görülmektedir. Çalışmalarda en çok ele alınan kurumun ilkokullar ve ortaokullar olduğu görülmektedir. Araştırma makaleleri ve derleme makaleler incelendiğinde çalışmaların sırasıyla en fazla tek yazarlı çalışmalardır. 4 ve 5’ten fazla yazarı olan çalışmaların sayısı ise oldukça azdır. Veri toplama araçları içerisinde kullanılan yönteme paralel olarak en fazla anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.

Publisher

Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi

Reference30 articles.

1. Arık, R. S., & Türkmen, M. (2009). Eğitim bilimleri alanında yayınlanan bilimsel dergilerde yer alan makalelerin incelenmesi. I. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.

2. Aydın, A., Selvitopu, A., & Kaya, M. (2018). Sınıf yönetimi alanındaki lisansüstü tezlerin incelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 41-56.

3. Başaran, B. I. (2004). Etkili öğrenme ve çoklu zekâ kuramı: Bir inceleme. Ege Eğitim Dergisi, 5(1), 7-15.

4. Bayram, M. Z. (2022). Türkiye’de eğitim ve okul binaları ile ilgili yapılan tezlerin analizi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

5. Best, J. W., & Kahn, J. V. (2017). Eğitimde araştırma yöntemleri. M. Durmuşçelebi (Çev.), O. Köksal (Çev. Ed.). Konya: Dizgi Ofset.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3