Affiliation:
1. Trakya Üniversitesi
2. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
3. İstanbul Arel Üniversitesi
4. Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumu
Abstract
Bu araştırmada, okul öncesi eğitim sınıflarının yapısal ve işlevsel kalitesi ile bu sınıflarda eğitime devam eden çocukların sosyal beceri düzeyleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmaya, 28 okuldaki 53 farklı okul öncesi eğitim sınıfında eğitim gören 569 çocuk ve 53 öğretmen katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Genel Bilgi Formu, Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve Erken Çocukluk Eğitim Ortamları Ölçme Aracı kullanılmıştır. Analizler sonucunda, araştırmaya katılan sınıfların yapısal kalite özellikleri bakımından ortalama bir yeterlilikte olduğu görülmektedir. Araştırmada yer alan sınıflar işlevsel kalite bileşenleri bakımından ele alındığında; öz bakım becerilerine yönelik çalışmalar, mobilya ve araçlar ile dil ve kavram boyutlarında iyi olduğu; motor gelişimi ve yaratıcılık ile ilgili etkinliklerde nispeten daha iyi durumda olduğu belirlenmiştir. Kalite ve sosyal beceri bakımından ise sınıftaki çocuk sayısı arttıkça, çocuklarda gözlemlenen kişiler arası beceriler ile kızgınlık davranışını kontrol etme ve değişikliklere uyum sağlama becerilerinin azaldığı söylenebilir. Bununla birlikte, sınıfların işlevsel kalite göstergeleri ile çocukların sosyal becerileri arasında bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Reference45 articles.
1. Akyol, T. (2020). Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile çocukların katılım düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. EKEV Akademi Dergisi, 25(85), 453-468.
2. Avcıoğlu, H. (2007). Sosyal becerileri değerlendirme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması (4-6 yaş). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 93-103.
3. Averdijk, M., Ribeaud, D., & Eisner, M. (2022). External childcare and socio-behavioral development in Switzerland: long-term relations from childhood into young adulthood. Plos one, 17(3), Doi: 10.1371/journal.pone.0263571
4. Baştürk, R. & Işıkoğlu, N. (2008). Analyzing process quality of early childhood education with many facet rash measurement model. Educational Sciences: Theory and Practice, 8(1), 25-32.
5. Bredekamp, S. (2015). Erken Çocukluk eğitiminde etkili uygulamalar (H. Z. İnan ve T. İnan, Çev.). Nobel Yayınlar. (2014).
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献