EVALUATIONS OF PSYCHOLOGICAL COUNSELORS AND COUNSELOR CANDİDATES ON REHABILITATION COUNSELING

Author:

DURU Hazel1,GÜLTEKİN Filiz2

Affiliation:

1. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

2. Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, psikolojik danışmanların ve psikolojik danışman adaylarının rehabilitasyon psikolojik danışmanlığına ilişkin görüş/algı/değerlendirmelerini araştırmaktadır. Türkiye’de psikolojik danışma alanında ağırlıklı olarak okul psikolojik danışmanlığına yönelik eğitim ve istihdam imkânı bulunmaktadır. Bu durum diğer alt alanların az tanınmasına neden olmakta, psikolojik danışmanların ve psikolojik danışman adaylarının bu alanlarda kendilerini geliştirmelerini engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, açık uçlu soru formları yoluyla psikolojik danışmanların ve psikolojik danışman adaylarının PDR’nin en az tanınan alanlarından biri olan rehabilitasyon psikolojik danışmanlığına ilişkin görüşlerini almak ve bu alanın gelişmesi için ne tür öneriler sunduklarını belirlemektedir. İçerik analizi yoluyla yapılan veri analizi sonucunda, rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının özel gereksinimli bireylere yönelik bir hizmet olarak algılandığı görülmüştür. Katılımcılar psikolojik danışmanların genel olarak sahip olması gereken özelliklerin yanı sıra rehabilitasyon psikolojik danışmanlarının psikolojik sağlamlıklarının yüksek olması gerektiğini düşünmektedirler. Ayrıca çalışma bulguları doğrultusunda rehabilitasyon psikolojik danışmanlığının Türkiye’de gelişmediği, psikolojik danışma eğitimi alan kişilerce bile pek bilinmediği görüşünün doğrulandığı söylenebilir.

Publisher

Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi

Subject

Multidisciplinary

Reference43 articles.

1. Akalın, S. (2014). Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan rehber öğretmenlerin kaynaştırma uygulamalarına ilişkin gereksinimleri. International Journal of Early Childhood Special Education (INT-JECSE), 6(1), 115 – 142.

2. Akinola, O. A. (2019). Employment and education outcomes of transition-age youth with depressive-mood disorders: Insights from the Federal-State vocational rehabilitation program (Unpublished doctoral dissertation). The University of Texas, Austin.

3. Alver, B., Bozgeyikli, H., ve Işıklar, A. (2011). Psikolojik danışma ve rehberlik programı öğrencilerinin kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlarının incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15 (1), 155-168.

4. Arıcıoğlu, A. ve Gültekin, F. (2017). Zihinsel engelli çocuk annelerinin sosyal destek ve gelecek algıları: Psikolojik danışmanların rolleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 42, 1-26.

5. Azimli, Ö. ve Akacan, B. (2017). Ortaöğretim kademesinde görevli okul yöneticilerinin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine ilişkin algı ve görüşleri. Turkish Studies, 12(29), 129-150.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3