Affiliation:
1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Standart beton doğası gereği elektrik iletkenliği olmayan, yalıtkan olarak kabul edilebilecek kadar elektrik direnci yüksek olan bir yapı malzemesidir. Ancak betonun elektrik direncinin düşürülmesi ve elektrik iletken hale getirilmesinin farklı uygulama alanlarında çok büyük olanaklar sağlayacağı ve bu özellik değişiminin beton malzemesinin kullanıldığı farklı uygulama alanlarında önemli avantajlar sağlayabilecek bir değişim olduğu son 10 yılda bu konuda yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Literatür incelendiğinde betonun elektrik direncinin azaltılarak elektriği iletmesinin sağlanmasının uygulama alanları arasında don çözülmesine karşı kullanılabilecek beton yol kaplamaları, elektromanyetik dalga yayılımını engellemek amacıyla üretilen sağır oda uygulamaları, yapısal sağlık takibi uygulamalarında kullanılabilecek kendi üzerindeki deformasyon değişimini elektriksel direnç değişimine göre tespit edilebilecek kendiliğinden deformasyon değişimi ifade edilebilen özel betonlar olarak sayılabilir. Bu tür uygulamaların hepsinin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gereken temel şey betonun elektrik direnç özelliklerini değiştirerek betonun elektrik iletebilen bir malzeme haline getirilmesidir. Bu çalışma kapsamında betonun elektriksel direnç özelliklerinin değiştirilmesi için kullanılabilecek bir karışım kompozisyonunun oluşturulması ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Çalışma kapsamında 3 farklı katkı kullanılarak hazırlanan 25025030 mm boyutlarında beton plak deney elemanlarının üretilmesinden sonra elektriksel direnç özellikleri ölçülerek hangi türde karışımın ve lif katkısının betonun elektriksel direnç özelliklerini en iyi şekilde düşürdüğü ve betonun elektrik iletimini artırdığı deneysel olarak araştırılmıştır.
Publisher
Uluslararasi Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
Reference35 articles.
1. Auweraer, H. V. D., Peeters, B. 2003. “Sensors and Systems for Structural Health Monitoring” Journal of Structural Control, 10, 117-125.
2. Bontea, D.M., Chung, D.D.L., Lee, G.C. 2000. “Damage in carbon fiber reinforced concrete, monitored by electrical resistance measurement”, Cem. Concr. Res., 30(4), 651–659.
3. Cao, J., Wang, Q., Dai, H. 2003. “Electromechanical properties of metallic, quasimetallic, and semiconducting carbon nanotubes under stretching,” Physical Review Letters, 90, 157601-157604.
4. Chang, F. K. 1999. “Structural Health Monitoring: A Summary Report” Proceedings of the Second International Workshop on Structural Health Monitoring, Stanford University, Stanford, California, 19-29.
5. Chang, F-K., Prosser, W. H., Schulz, M. J. 2002. “Letter of Introduction from the Editors”, Structural Health Monitoring, 1 (1), 3-6.