Affiliation:
1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
2. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Üniversitelerde ders programı çizelgesi oluşturulması, karışık ve hazırlanması zaman alan bir süreçtir. Ders programı çizelgeleme problemi aynı zamanda ders ve bu derslerden sorumlu öğretim elemanlarının problemle ilgili kısıtlar ve kurumun özelliklerini dikkate alarak en uygun zaman dilimlerine tahsis edilmesini ifade eden bir zaman planlama problemidir. Bu çalışmada, pandemi döneminin getirmiş olduğu şartlardan dolayı eğitim sisteminin yüz yüze yapılamaması ve bunun sonucunda uzaktan eğitim ile derslerin ilerlemesi ile ilgili olarak uzaktan eğitim ders programı çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Bu problem, normal şartlar altında devam eden eğitim sürecinde büyük bir değişikliğe yol açmış ve literatürdeki diğer çalışmalara göre kısıtları farklılık göstermektedir. Bununla birlikte, ele alınan bu problem sade bir ders atama problemi olmayıp, derslerin ait oldukları sanal derslik ve hafta sonu dersleri de olması gibi birçok kısıtı içermektedir. Çalışmada akademik zaman çizelgeleme alanında yapılmış çalışmalar ele alındıktan sonra Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ders çizelgeleme problemi analiz edilmiştir. Hafta sonu günlerine, birinci öğretim öğrencilerinin alacağı derslerin geç saate kalmamasına ve ikinci öğretim öğrencilerinin alacağı derslerin erken saatlerde olmamasına dikkat alan bir hedef programlama modeli önerilmiştir. Model bir optimizasyon programı ile çözülerek ders çizelgesi elde edilmiştir.
Publisher
Uluslararasi Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
Reference21 articles.
1. Alakaş, H. M. & Yazıcı, E. (2021). Hedef Programlama ile Toplu Ulaşımda Araç Çizelgeleme Probleminin Çözümü: Kırıkkale Kampüs Hattı Örneği . International Journal of Engineering Research and Development , 13 (2) , 417-427 .
2. Altunay, H. & Eren, T. (2016). DERS PROGRAMI ÇİZELGELEME PROBLEMİ İÇİN 0-1 TAMSAYILI PROGRAMLAMA MODELİ VE BİR ÖRNEK UYGULAMA . Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi , 21 (2) , 473-488 .
3. Badri, M.A. (1996). A two-stage multiobjective scheduling model for [faculty-course-time] assignments. European Journal of Operational Research 94(1), 16-28.
4. Bakır, M. A. & Aksop, C. (2008). A 0-1 INTEGER PROGRAMMING APPROACH TO A UNIVERSITY TIMETABLING PROBLEM . Hacettepe Journal of Mathematics and Statistics , 37 (1) , 41-55 .
5. Burke, E., Petrovic, S., & Qu, R. (2006). Case-based heuristic selection for timetabling problems. Journal of Scheduling, 9, 115-132.