Affiliation:
1. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ
2. ORDU ÜNİVERSİTESİ
3. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sağlık binaları, halkın sağlığına hizmet vermek için tasarlanan ve bu doğrultuda gereken teşhis ve tedavi süreçlerinin yürütüldüğü yapılardır. Bulundukları bölgede yaşayan kişilere temel; koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici hizmetler sunarlar, büyük ölçekli ve kompleks binalar değillerdir. Ancak bu binaların birtakım ergonomik koşulları, belli ölçülerde işitsel, görsel, mekânsal ve termal konfor koşullarını sağlaması gerekmektedir. Sağlık sorunları yaşayan bireyler tarafından yoğun olarak ziyaret edildikleri için, bu kullanıcılara yönelik, ergonomik kalite standartlarını karşılaması beklenmektedir.
Bu çalışmada yapılan literatür araştırması ile ortaya konan birtakım ölçütler, 1.basamak sağlık binalarında ergonomik kalitenin değerlendirilmesi amacıyla derlenmiştir. Bina değerlendirmesi için kullanım sonrası değerlendirme (KSD) yöntemi seçilmiştir. Bütüncül bir yaklaşımla birden fazla değerlendirme ölçütünün sistematik analizi için bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşım seçilen bir aile sağlığı merkezi binasında test edilerek denenmiştir. Binada gözlem, ölçüm, görüşme tekniklerden faydalanılarak veri toplanmıştır. Toplanılan veriler 3’lü likert formülüne göre analiz edilerek değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda örnek binanın işitsel ve termal konfor düzeyinin iyi (2,60 ≤ x ≤ 3,00), mekânsal ve görsel konfor düzeyinin ise orta (2,14 ≤ x ≤ 2,20) seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Binanın ergonomik kalitesi genel olarak iyi seviyede (x=2,49) değerlendirilirken, mekânsal ve görsel konfor şartlarının iyileştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Publisher
Uluslararasi Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
Reference39 articles.
1. Akbulut, M. T., Polatoğlu, Ç., Aytuğ, A., (2012). Evaluation (POE) of Yildiz Technical University (YTU) School of Foreign Languages (SFL). Journal of Civil Engineering and Architecture, 6(9). https://doi.org/10.17265/1934- 7359/2012.09.005
2. Alaylı G, Canbaz S, Akyol Y, Durmuş D, Pekşen Y, Cantürk F., (2008). Samsun İlinde Çalışan Hekimlerde Görülen Kas İskelet Sistemi Yakınmaları. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi; 19: 132-6.
3. Allen J, Gay B, Crebolder H vd. (2002). The European Definition of General Practice/Family Medicine. WONCA EUROPE 2011 Edition:8-12.
4. Altaş, N. E., (1994). Kalite Kavramı Üzerine Bir Inceleme: Fiziksel Çevrede Kalite Parametreleri Modeli, İ.T.Ü. Dergisi, İstanbul.
5. Aydemir, İ., Yenimahalleli Yaşar, G. (2016). Ergonomik Tasarımın Sağlık Çalışanları ve Hasta Güvenliğine Etkisi. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 3(3), 174–184.