Affiliation:
1. ANKARA ZİRAİ MÜCADELE MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Abstract
2013-2016 yılları arasında Bartın, Kayseri, Konya, Zonguldak illeri çilek üretim alanlarında sorun olan çilek fungal hastalıkların tespiti ve yaygın olan fungal patojene karşı mücadele olanaklarının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda Bartın, Kayseri, Konya, Zonguldak illerinden alınan 515,5 dekar çilek yetiştirme alanlarından hastalıklı bitki örnekleri toplanarak laboratuvara getirilmiş ve bu örnekler uygun besi ortamlarına ekilerek fungal patojenler izole edilmiştir. Çeşitli arazilerden toplanan 383 adet yaprak ve kök örneklerinden fungal etmenler izole edilmiştir. 17 fungal patojen; Alternaria alternata (Fr.) Keissler, Boeremia exigua (Desmazières) Aveskamp, Gruyter & Verkley, Mycosphaerella fragariae (Tul.) Lindau., Colletotrichum acutatum J.H. Simmonds, Colletotrichum gleosporoides (Penz.) Penz., Botrytis cinerea (de Bary) Whetzel, Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griffon & Maubl., Diaporthe actinidae N.F. Sommer & Beraha., Diaporthe eres Nitschke, Didymella americana Saccardo ex Saccardo, Didymellea pomorum (Thümen) Aveskamp, Gruyter & Verkley, Diplodia seriata de Notaris, Macrophomina phaseolina (Tassi) Goidanich, Peyronellae prosopidis, Phytophthora cactorum (Lebert & Cohn) J.Schröter, Phytophthora plurivora Jung & Burgess., Phytophthora kelmania patojen olarak tespit edilmiştir. Yaprak ve kök teşhisi yapılan bu etmenler uygun metodlarla çilek bitkilerine inokule edilerek patojeniteleri gerçekleştirilmiştir. Patojenisitesi yapılan etmenlerden en yaygın olarak tespit edilen etmen yaprak lekesi hastalığı (Alternaria alternata) %41,94 oranında, kök hastalıkları ise %38,13 oranında yaygın tespit edilmiştir. Bu izolatlarla çeşit-reaksiyon çalışmaları (Festival, Kabarla, Sweetann, Alison, Osmanlı, Kara çilek, Tüylü, Sabrina, Rubigem, San Andreas, Albion, Festival, Monterey) 12 çilek çeşidi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Buna göre Alternaria alternata yaprak lekesine en hassas çeşit % 86 hastalık şiddetiyle Kabarla, M. phaseolina ve L. theobromae ‘ ye karşı hassas olan çeşit ise Tüylü çilek çeşididir. Osmanlı çilek çeşidi her 3 hastalık etmenine karşı diğer çeşitlere nispeten daha dayanıklı bulunmuştur.
Publisher
Plant Protection Bulletin
Reference43 articles.
1. Argun N., Şanli B.N., Şahin Ö., 2008. Bazı Orman Ağacı Hastalıklarının Patojenite ve Virulensliklerini Belirlemeye Yönelik Çalışmalarda Koparılmış Bitki Parçalarının Kullanılma Olanakları, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:286.
2. Averre C. W., Cline W.O., Jones R. K., Milholland R. D., 1914, (Reformed: 2002). Diagnosis of Strawberry Diseases, North Carolina Cooperative Extension Service; AC-386.
3. Barnett H.L., Hunter B.B., 1998. Illustrated General of Imperfect Fungi, The American Pytopthological Society St. Paul, Minnesota USA, 218.
4. Benlioğlu S., Boz Ö., Yildiz A., Kaşkavalci G., Benlioğlu K., 2002. Soil solarization options in Aydin strawberry without methyl bromide. Annual International Research Conference on Methyl Bromide Alternatives and Emissions Reductions, November 6-8, 2002 Orlando, Florida, USA.
5. Benlioğlu S., Yildiz A., Döken T., 2004. Studies to Determine the Causal Agents of Soilborne Fungal Diseases of Strawberries in Aydin and to Control them by Soil Disinfestation. J. Phytopathology 152 (18), 509-513.