Türk Ordusunda Küçük Birlik Uyumu: Lider, Görev ve Kültürel Değerler

Author:

Ateş Barış1ORCID,Akal Mustafa Yücehan2ORCID

Affiliation:

1. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ, ATATÜRK STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ, ASKERİ SOSYOLOJİ ANABİLİM DALI

2. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ, KARA HARP OKULU, DEKANLIK

Abstract

Bu makalede Türk Ordusunda küçük birlik uyumunun hangi faktörler sonucunda ortaya çıktığı incelenmektedir. Türkiye’de bu konuda daha önce yapılmış bir çalışma tespit edilememiştir. Dolayısıyla bu konudaki veri toplama güçlüğü ve konuya dair akademik alt yapı eksikliği araştırmayı metodolojik açıdan sınırlamaktadır. Ancak nitel araştırma deseninden faydalanarak araştırmada hem farklı bölükleri temsil eden katılımcılarla yapılan derinlemesine görüşmeler hem de alana ilişkin olarak yazarların yakın gözlem ve notları kullanılarak bu sınırlılık aşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Türkçe literatüre sağlıklı bir başlangıç yapabilmek adına geniş bir literatür taraması ile kavramların tartışması yapılmıştır. 1980’ler ve 1990’larda farklı bölge ve şartlarda görev yapmış iki tip bölük üzerinde yapılan çalışma neticesinde Türk Ordusunda küçük birlik uyumunun liderlik, görevin önemi ve askerliğe atfedilen kutsal değerlerden etkilendiği sonucuna varılmıştır. Bu üç faktörden askerliğe atfedilen önem yaygın bir kültürel değer olarak genellemeye açık olduğundan dolayı askerî uyum seviyesi yüksek birlikler yaratmak için liderlik ve görevin öneminin baskın faktörler olduğu ancak bu ikisi arasında da liderliğin belirleyici olduğu değerlendirilmektedir.

Publisher

Turk Savas Calismalari Dergisi

Reference62 articles.

1. Alpkartal, Nureddin Fuat. Silahlı Kuvvetlerde Moral. Ankara: Genelkurmay Basımevi, 1951.

2. Arıkan, Baha. Komutanlığın Psikolojisi. İstanbul: Bozkurt Kütüphanesi, 1941.

3. Arıkan, Baha. Ordu Psikolojisi. İstanbul: Anıl Yayınevi, 1960.

4. Ateş, Barış. “Askerî Yenilik ve Türk Toplumu: Kahramanlık Sonrası Savaşa Doğru mu?”, Türkiye’de Askerî Yenilik: Soğuk Savaş Sonrası Dönem Üzerine Bir İnceleme içinde, ed. B. Ateş, İstanbul: Vakıfbank Kültür Yayınları, 2023, 289-314.

5. Ateş, Barış. “Kemal Tahir’in Savaşçı Subayları ve Ordu Anlayışı Üzerine Bir Tahlil”, içinde: Yeni Perspektifler Işığında Kemal Tahir ed. Ayşen Şatıroğlu. İstanbul: Ketebe, 2024, 137-158.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3