ANALYSING THE CONCEPT OF VICTIMS IN THE DEVELOPMENT OF INTERNATIONAL HUMANITARIAN LAW

Author:

ATILGAN PAZVANTOĞLU Cansu1ORCID

Affiliation:

1. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmanın amacı; Uluslararası İnsancıl Hukuk’un gelişiminde mağdur kavramının yerini, kavramın uluslararası alana taşınmasını, temel düzenlemelerdeki tanımlamaları ve algılanış biçimlerini; tazminat sorunu, soruşturma ve dava süreçlerinde mağdurlara yönelik yaklaşımlar, uluslararası suçlarda mağdurun konumu ve mağdur kavramının kapsamı çerçevesinde çözümlemektir. İkinci Dünya Savaşı sonrası ağır insan hakları ihlallerinin, uluslararası suçlar ve mağdurların odakta tutulmasına yol açtığı göz önüne alınarak, Cenevre Hukuku ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin mağdur odaklı yaklaşımlara katkıları ele alınmış, suçların cezasız kalmaması amacı dışında mağdurun bakış açısıyla oluşturulacak bir sisteme ilişkin tartışmalar, olumlu ve olumsuz eleştiriler ve örnek olaylarla birlikte ilgili literatür taramasıyla sunulmuştur. Mağdur kimdir? sorusuna aranan yanıtların uluslararası alanın karmaşık yapısına ve bu nedenle karşılaşılan zorluklara karşın mağdur odağında bir değerlendirmeyle daha etkin ele alındığı görülmüştür. Mevcut durumda çeşitlenen çatışmalar, aktörler ve sorunlar karşısında söz konusu yaklaşımların sürdürülmesinin önemi görülmekte, Uluslararası İnsancıl Hukuk’un inşasında mağdur kavramının ele alınış biçimlerinin mağdur odaklı yaklaşımlara köklü bir temel teşkil ettiği ve yeni tartışmalarda yol gösterici bir nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.

Publisher

Turk Savas Calismalari Dergisi

Reference54 articles.

1. Alova, Erdal. Latince Türkçe Sözlük. Sosyal Yayınları, 2013.

2. Bag, R. K. “Perspectives in Victimology in Context of Criminal Justice System”. Journal of the Indian Law Institute 41, no. 1 (1999): 78-94.

3. Bassiouni, M. Cherif. “The Protection of ‘Collective Victims’ in International Law”. NYLS Journal of Human Rights 2, no. 2 (1985).

4. Bassiouni, M. Cherif. Crimes Against Humanity: Historical Evolution and Contemporary Application. Cambridge: Cambridge University Press, 2011.

5. Bassiouni, M. Cherif ve William A. Schabas. The Legislative History of the International Criminal Court. Leiden; Boston: Brill Nijhoff, 2016.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3