Sürdürülebilir Bir Gazetecilik Mümkün mü?

Author:

BUDAK Emrah1ORCID

Affiliation:

1. MERSİN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

ÖZ İnsanlık tarih boyunca ekonomik, toplumsal ve çevresel alanda birçok kriz yaşamış, bu bunalımların aşılması için alınan önlemler sorunların çözülmesini sağlayamamıştır. Bu krizler toplumların, sağlıklı ve güvenli olarak sürdürülebilirliğini engellemekte, gezegenin geleceğini tehlikeye atabilmektedir. Hâl bu iken toplumun sürdürülebilir bir niteliğe kavuşmasında haber medyasına önemli görevler düşmektedir. Ancak haberciliğin, mevcut ekosistemde kendi sürdürülebilirlik sorunları ciddi boyutlara erişmiştir. Bu bağlamda, hem toplumun hem de gazeteciliğin sürdürülebilir kılınması için yeni bir habercilik anlayışı (sürdürülebilir gazetecilik) ortaya atılmıştır. Dolayısıyla çalışmada sürdürülebilir gazeteciliğin günümüz medya ekolojisi ve toplumsal düzen içerisinde ne denli mümkün olduğu alanyazın taraması yöntemi ile test edilmektedir. Elde edilen bulgulara göre gazetecilik, barındırdığı kusurları ile günümüz koşullarında sürdürülebilir bir boyuta ulaşamamış, yakın gelecekte de erişmesi zor görünmektedir. Habercilik pratiği, çevre dostu haber üretimi, çevre haberciliği ve gelir modelleri yaratma konusundaki eksikliklerin giderilemediği tespit edilmiştir. Ancak sürdürülebilirlik adına yapılan çevresel, ekonomik ve habercilik pratiği alanındaki girişimlerin dikkate değer olduğunu dile getirmek gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir gazetecilik, Gelir modelleri, Ticarileşme, Çevre haberciliği, Magazinelleşme

Funder

Herhangi bir kurum/kuruluştan destek alınmamıştır.

Publisher

Iletisim Kuram ve Arastirma Dergisi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference150 articles.

1. Adıyaman, F. (2021). Gazetecilik öğrencilerinin girişimcilik deneyimi: Observeturkey örneği. E-Kurgu, 29(1), 1-20.

2. Adjin-Tettey, T.D., Garman, A., Krüger, F., Olausson, U., Berglez, P., Tallert, L., Berger, G. & Fritzon, V. (2021). Towards sustainable journalism in sub-Saharan Africa. Fojo Media Institute.

3. ADL (2021). Online hate and harassment: The American experience 2021. ADL Center for Technology and Society.

4. Apak, D. (2021). Pandemi döneminde yavaş gazetecilik: The Guardian gazetesi örneği. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 329-349.

5. Asikainen, J. (2020, 27 Eylül). Searching for sustainability in journalism. https://nordmedianetwork.org/latest/news/searching-for-sustainability-in-journalism/ Atalay, G. E. (2018). Blokzincir teknolojisi ve gazeteciliğin geleceği. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(2), 45-54.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3