Affiliation:
1. Cukurova University Faculty of Communication
Abstract
Bugünün bireylerinin yayıncılık alanından talepleri, beklentileri ve tercihleri gittikçe artan bir oranda çeşitlilik kazanmaktadır. Buna bağlı olarak dijital medya ortamında hedef kitlesine görünür olma gayretinde olan medya oluşumlarının çeşitliliğinde de benzer bir artış söz konusudur. Podcast mecraları da bahsedilen bu çeşitlilik içerisinde bir alt tür olarak karşımıza çıkmıştır. Bu mecrada standart habercilik ve iletişim faaliyetlerinden farklı olarak ‘kişisel anlatı’ların ve sese dayalı anlatımın önemi artmıştır.
Bu çalışma nitel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan olgubilim deseni çerçevesinde gerçekleştirilmiş, podcast yayınlarının üreticisi ve tüketicisi konumundaki bireylerle birebir, derinlikli ve yapılandırılmamış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu sayede podcast yayıncılığının günümüz yayıncıları ve dinleyicileri açısından neler ifade ettiğinin incelenmesi amaçlamıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler MaxQda nitel araştırma ve analiz programı aracılığı ile kodlanmış ve görselleştirilmiştir. Araştırma bulguları göstermektedir ki medya profesyonelleri ve podcast dinleyicileri sese dayalı olma, dilde sadelik, samimiyet ve konuya odaklı bir yayıncılık anlayışını tercih etmektedir. Ancak bu yayıncılık türünün hem mesleki anlamda hem de dinleyici hedef kitlesi için kendi doğasından da kaynaklanan bir takım olanaklar ve olumsuzluklar getirdiği tartışması bu çalışmanın temel sorunsalıdır. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı podcast yayıncılığında olası fırsatlar ve tehditlerin anlaşılmasına katkı sunmaktır.
Publisher
Iletisim Kuram ve Arastirma Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference18 articles.
1. Budak, E. (2021). Teknolojik yeniliklerin yarattığı yeni habercilik formları üzerine bir inceleme: Türkiye’de podcast haberciliği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, (40), 1-20.
2. Coward, R. (2013). Speaking personally: The rise of subjective and confessional journalism. Macmillan International Higher Education.
3. Gülseçen, S. vd. (2010, 10-12 Şubat). Yeni nesil mobil öğrenme aracı: Podcast. [Konferans Bildiri Metni]. XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri. Muğla: Muğla Üniversitesi Yayınları. pp.787-792.
4. Harbers, F., and Broersma, M. (2014). Between engagement and ironic ambiguity: Mediating subjectivity in narrative journalism. Journalism, 15(5), 639-654.
5. Harrington, W. (1997). Intimate journalism: The art and craft of reporting everyday life. Sage.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献