Abstract
Bu çalışmada Web 2.0 kullanıcılarının haber tüketim motivasyon ve tatminleri belirlemeye yönelik Haber Tüketim Motivasyonları ve Tatminleri Ölçeği geliştirilmiş ve ölçeğin psikometrik özellikleri incelenmiştir. Ölçekte katılımcıların YouTube, Instagram ve haber sitesi-dijital gazete kapsamında haber tüketim motivasyon ve tatminlerini ölçmeye yönelik olarak tasarlanmış 27 adet 7’li likert tipi ifade yer almaktadır. Ölçeğin teorik altyapısını kullanımlar ve doyumlar kuramı oluşturmaktadır. Ölçek; Eğlence ve Rahatlama, Güvenirlik, Teknik Olanaklar ve Kolaylık, Zengin ve İsteğe Bağlı İçerik ve Aktif Katılım olmak üzere 5 faktörlü bir yapıdan oluşmaktadır. Araştırmanın katılımcılarını 869 Web 2.0 kullanıcısı oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğini incelemek amacıyla öncelikle 576 kişiye ulaşılmış ve açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi %77.23’lük varyansa sahip 5 faktörlü bir yapı önermiştir. Sonrasında 346 kişiye ulaşılmış ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi teorik yapıyı doğrulamış ve uyum endeksleri “mükemmel uyum” göstermiştir. Yakınsak ve ayrışma geçerliği için elde edilen beş faktörün AVE değerleri .65 ile .71 arasında, CR değerleri ise .90 ile .94 arasında gerçekleşmiştir. Cronbach Alfa değeri ölçeğin tamamı için .90 olmuş, beş alt ölçek için ise .90 ile .98 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuç olarak çalışma kapsamında geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir.
Publisher
Iletisim Kuram ve Arastirma Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference107 articles.
1. Adaklı, G. (2006). Türkiye’de medya endüstrisi: Neoliberalizm çağında mülkiyet ve kontrol ilişkileri. Ütopya Yayınevi.
2. Alsridi, H. (2018). Uses and gratifications of online news among young adults in Bahrain. Athens Journal of Mass Media and Communications, 4(1), 63-80.
3. Althaus, S. L. and Tewksbury, D. (2000). Patterns of internet and traditional news media use in a networked community. Political communication, 17(1), 21-45.
4. Amable, B. (2011). Morals and politics in the ideology of neo-liberalism. Socio-Economic Review, 9(1), 3-30.
5. Arifin, W. N. (2015). The graphical assessment of multivariate normality using SPSS. Education in Medicine Journal, 7(2), 71-75.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献