EĞİTİM VE EKONOMİ AÇISINDAN EĞİTİM PAZARLAMASI

Author:

RZAYEV Rauf1ORCID,MAMMADOV Rza2ORCID

Affiliation:

1. NAHCİVAN DEVLET ÜNİVERSİTESİ

2. AISEDA

Abstract

Amaç: İktisadi araştırmalarda eğitim faktörünün bir değişken olarak kabul edilmesi ile birlikte fiziki sermayenin yanı sıra beşerî sermaye kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavramsal gelişme ile birlikte eğitimin niteliği ve erişim imkanları açısından bilimsel çalışmalar hız kazanmıştır. Eğitime erişim imkanları ve onun niteliği doğal olarak arz ve talep dengesine etki etmektedir. Kamusal bir hizmet olarak değerlendirilen eğitim, arz veya talep tarafından meydana gelen değişiklik ile birlikte pazarlamaya konu edinmiştir. Bu gelişmeler hizmet sektörü olan eğitimin pazarlaması kavramını daha da dikkat çekici hale getirmiştir. Eğitimin niteliği, ulaşılabilirliği ve dolayısıyla pazarlaması güncel bilimsel konu olarak değerlendirilmektedir. Bu noktadan yola çıkarak araştırmanın amacı eğitim pazarlaması olgusunu hem eğitim hem de ekonomi yönüyle araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma literatür taraması temelinde kurgulanmıştır. Eğitim pazarlaması kavramını hem eğitim hem de ekonomik açıdan literatür taraması yapılarak veriler toplanmıştır. Verilerden yola çıkarak eğitim pazarlamasının eğitim ve ekonomik yönden örtüşen ve farklılaşan tarafları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bulgular: Eğitim pazarlaması kavram olarak eğitim ve ekonomi açısından farklı şekilde ifade edilse de ortak tanımların olduğu bulgusu elde edilmiştir. Eğitim açısından ele alındığında eğitim pazarlaması, hizmet veren kurumların yönetim biçimlerinin geliştirilmesi ve kalite odaklı eğitim hizmetinin sunulması üzerinde odaklanmaktadır. Ekonomi açısıdan eğitim pazarlaması, daha iyi yaşam için refah artışı, beşerî sermayenin niteliksel olarak yükseltilmesi, ekonomik büyümeye pozitif etkisi ve kurumlar açısından gelir kaynağı oluşturma amacını taşıdığı bulgusu elde edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak ister eğitim isterse de ekonomi açısından değerlendirilsin eğitim pazarlaması, rekabet koşulları altında bir varoluş mücadelesi amacıyla gerçekleştirilen ekonomi politikası olduğu söylenebilir.

Publisher

Guncel Pazarlama Yaklasimlari ve Arastirmalari Dergisi

Reference30 articles.

1. Coulibaly, A. (2021). Use of marketing strategies in non-profit organization in Turkey (Unpublished Master Thesis). Atılım University, Ankara.

2. Feng, X. F. (2007). Analysis of the marketing of higher education. Journal of Inner Mongolia Agricultural University, 1, 187-203.

3. Foskett, N. (1995). Marketing management and schools: A study of developing marketing culture in secondary schools (Unpublished PhD dissertation). University of Southampton.

4. Glava, C. C., & Glava, A. E. (2011). On-line learning platforms as virtual classrooms. Case study of initial primary teachers training at Babes-Bolyai University of Cluj-Napoca, Romania. Procedia Computer Science, 3, 672-676. https://doi.org/10.1016/j.procs.2010.12.112

5. Holcomb, J. (1993). Educational marketing. University Press of America.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3