6 Şubat Depremleri Sonrasında Kahramanmaraş’ta Spor Turizmi

Author:

Karademir Nadire1ORCID

Affiliation:

1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Günümüzde spor turizmi bölge/ülkelere ekonomik, sosyo-kültürel, politik ve çevresel katkıları nedeniyle görünürlüğünü arttırmış olan alternatif turizm türleri arasında yer almaktadır. Kahramanmaraş asrın felaketini yaşamış köklü tarihi ve dört mevsimi ile olumlu coğrafi şartları bünyesinde barındıran bir mekân konumdadır. Çalışma Kahramanmaraş’ın spor turizmi potansiyelinin ortaya konulması, özellikle 6 Şubat depremlerinden sonraki dönemdeki çalışmaların değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik öneriler sunulması amacıyla yapılmıştır. Spor turizminin yörede güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri ortaya koymak adına SWOT analizi uygulanmıştır. Bölgenin en güçlü yönünü doğa, su ve kış sporları ile güreş, okçuluk, cirit gibi geleneksel sporlar; en zayıf yönünü ise yetersiz spor turizmi yatırımları, yetersiz tanıtım, otel/motel, eğlence/ alışveriş merkezlerinin yetersizliği ve deprem endişesi oluşturmaktadır. Kahramanmaraş’tan özellikle güreş branşında başarılı sporcular yetişmesi önemli bir fırsat olmakla birlikte, çevre illerin çok daha çekici olup nitelikli spor merkezlerini barındırıyor olması yöre için tehdit oluşturmaktadır. Bölgede var olan spor turizmi potansiyelinin tüm paydaşların katılımı ile geliştirme çalışmalarına yönelik stratejilerin belirlenip, yöre ekonomisine katkı sağlayacak, ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığını arttıracak adımların atılması önem taşımaktadır.

Publisher

Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Reference49 articles.

1. Akyol, C., & Akkaşoğlu, S. (2021). Alternatif turizm türlerinin destinasyonlara katkısı: Artvin ve spor turizmi. Journal of Humanities and Tourism Research, 11(1), 177-194.

2. Alaeddinoğlu, F., & Komşu, M. K. (2017). TRB2 Bölgesi turizminin rekabet gücü üzerine bir alan araştırması, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2): 428-448.

3. Atabeyoğlu, C. (1988). Okçuluk tarihi. Ankara: Türk Spor Vakfı Yayınları, 2.

4. Batman, O., & Eraslan, İ. H. (2007). Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede turizm sektörü: Sektörel stratejiler ve uygulamalar. M. Bulu, H. Eraslan (Ed.), Spor Turizmi İçinde (197-220. Ss.). Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK) Yayınları, Yayın no: 2007/1.

5. Başpınar, O. (2015). Şehir markalaşması ve Ankara örneği, Uzmanlık Tezi, Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığı, Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3