Affiliation:
1. Akdeniz Üniversitesi
2. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
Abstract
Felsefi sağaltım, bir hastalık aşamasına gelmemiş kişi veya kişilerin, geniş manada toplumun, yaşadığı varoluşsal ve ahlaki problemleri, felsefenin tüm teknik ve yöntemlerini kullanarak insan sağlığı üzerinde iyileşmeyi amaçlayan bir danışmanlık sürecidir. Felsefe, insan ve toplumun eunoia’ya yani, “güzel düşünme”ye, “iyi dengelenmiş bir zihne sahip olma”ya ve sonunda “iyi niyet”e ve “nezaket”e ulaşmanın yol ve yöntemlerini araştırmaktır; bu kapsamda da felsefi sağaltım harekete geçmektedir. Yunus Emre’nin üretmiş olduğu şiirlerinden hareketle, felsefi sağaltımın icra edilebileceği düşünülmektedir. Yunus Emre Şiirlerinde Felsefi Sağaltımın İmkanının Araştırılması, daha önce çalışılmayan konudur. Yunus Emre’nin şiirleri, düşünce bütünlüğünün ve hümanizmin tüm alanlarını ilgilendirerek, insanın ruhen ve bedenen iyileşmesini sağlar. “Gelün tanşuk idelüm işi kolay tutalum, sevelüm sevilelüm dünyâ kimseye kalmaz” diyen Yunus Emre, herkese uygun üslubu, döneminin tüm bilimlerini ve temelinde insanın sevilme ile sağaltımını içeren kapsayıcı üslubu ve yaşadığı dönemdeki ruhsal ve toplumsal rahatsızlıkları insanların zihnini uyandırarak sağaltmıştır. Bu çalışmada, şiirlerinde “insan”, “insanlık” ve “insan değerleri” üzerinde önemle duran Yunus Emre’nin, yukarıdaki örnekteki gibi, şiirleri aracılığıyla, yaşadığı dönemin sıkıntı ve buhranlarından insanları kurtarmaya ve insanlara iç huzur yükleyerek, ruhen ve bedenen felsefi sağaltımlarını sağlamaya ve iyileştirmeye çalıştığı ve şiirleri ile insanda iyileşmenin nasıl olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference66 articles.
1. Abiha, B. Ç. (2018). Mitolojiden insana dört unsur üzerine bir inceleme. BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi 2018 (1): 38-56.
2. Aktok, Ö. (2021). İlkçağ doğa felsefesinde özdeşlik ve değişim problemi: Thales, Anaximandros, Anaximenes ve Herakleitos. Kaygı 20 (1): 368-383.
3. Albayrak, N. (2014). Gönül Çalab’ın Tahtı Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü. İstanbul: Dergah Yayınları.
4. Aristoteles. (2007). Nikomakhos’a Etik. Çeviren Saffet Babür. BilgeSu Yayınevi.
5. Aydın, M. (2007). XIII. yüzyılda Yunus’un anadolu’da birliği sağlama çabası. Türk İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi IV: 7-14.