Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, katılımcıların dijital finansal okuryazarlık düzeylerini temsil ettiği düşünülen finansal teknolojiye dayalı ürün ve hizmetleri bilme ve kullanma seviyeleri belirlemek ve dijital finansal okuryazarlık düzeylerinin bireysel girişimcilik yönelimlerine etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, KSÜ İİBF bölümlerinden tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilmiş 177 öğrenciye anket uygulanmış ve elde edilen veriler uygun analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların dijital finansal ürün ve hizmetlerin büyük bir kısmı hakkında bilgi sahibi olduğu görülmektedir. Bu bağlamda en çok bilinen ürün ve hizmetler “Mobil Bankacılık”, İnternet Bankacılığı”,” EFT”, Dijital Bankacılık” ve “Kare kod Uygulaması” iken yine en çok kullanılan uygulamalar “Mobil Bankacılık”, İnternet bankacılığı” ve” EFT olmuştur. En az bilinilirlik ve kullanılabilirlik skoru ise “kitle fonlama” ile “kredi derecelendirme” sistemlerine aittir. Çalışmada kadınların dijital teknolojiye yönelik ürün/hizmet bilinirlilik ve kullanılabilirlik düzeyleri erkeklere göre daha yüksek bulunurken, finans dersi almayanların, alanlara göre beklenenin aksine söz konusu ürün ve hizmetler hakkındaki bilgi düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu gözlenmiştir. Son olarak finansal teknolojiye yönelik ürün ve hizmetlerin kullanılabilirlik düzeyi ile bireysel girişimcilik yöneliminin risk alma boyutu arasında anlamlı ilişki söz konusudur.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference27 articles.
1. Altınışık, İ. ve Külen, C. (2020). Girişimcilik kültürü ve ekonomik büyüme ilişkisi: teorik bir değerlendirme, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 22(39), 277-290.
2. Aydın, Ö. ve Artar, O. K. (2021). The relationship between financial literacy and finance education: a resarch for university students of the sütlüce region, Journal of International Trade, 7 (2), 22-29.
3. Barmaki, N. (2015). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma: hacettepe üniversitesi örneği, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara. DOI: 10.1080/10438599.2020.1799142
4. Bozağaç, F. ve Aktaş, M. (2022). Örgüt kültürünün sıkılık/esneklik boyutunun girişimcilik yönelimine etkisi: borsa istanbul şirketlerinde bir uygulama, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1), 184-213.
5. Ercan, S. ve Yıldıran, C. (2021). Bireysel girişimcilik yönelimi ölçeği’nin türkçe’ye uyarlanması”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 16(1), 91-105.