Affiliation:
1. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
2. SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITY
3. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Türk yönetim literatüründe, kavramsallaştırma süreçlerinin çoğunlukla diller arası aktarım yolu ile ilerlediği bilinmektedir. Bu durum Türk yönetim literatüründe kullanılan kavramların anlaşılırlığında ve kültürel adaptasyonunda sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı Türk yönetim literatürüne tercüme ile girmiş olan Türk iş/yönetim kültüründe anlaşılırlığının ve çağrıştırdığı anlamların orijinal içeriğini ne düzeyde karşıladığının tartışmaya açılmasıdır. Araştırma iki bölüm şeklinde kurgulanmıştır. Araştırmada yönetim alanında temel olduğu düşünülen kaynakların incelenmesiyle soru formunda yer alacak kaynaklar belirlenmiş ve ölçüt örnekleme yöntemi ile ilk etapta kavramların kişilerde ne tür çağrışımlar yaptığı değerlendirilmiş, araştırmanın ikinci bölümünde ise yönetim alanında eğitim almış ve aynı zamanda yöneticilik deneyimi bulunan kişilerce çeviri kavramların dilimize uygunluğunun değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca uzman kişilerden kavramlara ilişkin alternatif isimlendirme önerileri talep edilmiştir. Araştırma sonucunda kavramlarda birtakım anlam kayıplarının mevcut olduğu, bu durumun arka planında da her bir bilimsel terminolojinin doğduğu toprakların özelliklerini barındırmasının söz konusu olduğu ifade edilmiştir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference46 articles.
1. Abalkhail, J. M. (2018). Challenges of translating qualitative management data, Gender in Management: An International Journal, (33)1, 66-79.
2. Allison, B. J., Voss, R. S. and Dryer, S. (2001). Student classroom and career success: The role of organizational citizenship behavior, Journal of Education for Business, 76(5), 282-288.
3. Berkman, A. Ü. (2009). Türk yönetim yazını ve Türkiye’de yönetim-örgüt alanının gelişimi: 1990 yılı sonrası (Nereden nereye). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), 13-24.
4. Berkman, Ü. (1987). Amme İdaresi Dergisi'nde yayınlanan makaleler ve Türk Yönetim Bilimi, Amme İdaresi Dergisi, 20(4), 19‐42.
5. Coşkun, H. E. & Tabak, A. (2017). Örgütsel davranış çalıştığımızda aslında ne çalışıyoruz?: Türkiye’de yapılan lisansüstü tezler üzerinden bir değerlendirme, İş ve İnsan Dergisi, 4(2), 101-111.