Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
2. Kahramanmaras Sütcü Imam University
Abstract
Bu çalışmanın amacı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği İstihdam ve İnsan Kaynakları Fuarı etkinliklerine katılan Kahramanmaraş ilinde kamu ve özel, ulusal ve uluslararası alanlarda faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli kurum ve işletmelerin insan kaynakları departmanında bulunan yönetici ve temsilcilerinin bu fuarlara katılım amaçlarını, personel değerlendirme biçimlerini ve fuarlardan elde ettikleri sonuçları ortaya koymaktır. Bu araştırma nitel bir çalışma olma özelliği göstermektedir. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş’taki kurum ve kuruluşlar örneklemini ise İK fuarına katılım sağlayan 15 kurum ve işletme oluşturmaktadır. Fuara katılan firmalar ile yüz yüze olarak gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Toplanan veriler oluşturulan temaların altında bir araya getirilmiş ve Betimsel Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; fuara işletmelerinin temsilcileri olarak katılan İK personel ve yöneticilerinin, fuara katılım amaçlarının, İK departmanı olarak istihdam sağlamak yerine reklam ve tanıtım yapmak, network oluşturmak, rakiplerini tanımak olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fuara ilk kez katılım sağlayan işletmeler iş ortaklıkları kurma ve imaj oluşturma amacı taşımaktadır. Personel değerlendirmeye ilişkin bulunan sonuçta eğitim veren işletmelerin yoğun olması nedeniyle işletmelerin birçoğu verdikleri eğitim süresinde işgören adaylarını gözlemlemekte ve buna göre değerlendirme yaptıkları, rotasyona önem vermedikleri ve hiyerarşiye yoğun şekilde maruz kaldıkları gözlemlenmiştir. Kahramanmaraş ilinde turizm alanında coğrafi etkenlerden kaynaklı otel işletmeciliğinin asgari düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Başka bir sonuca göre ise fuarlara düzenli katılım sağlayan işletmelerin büyük çoğunluğun özel sektör oluşturmaktadır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference48 articles.
1. Acar, C. A. (2008). İnsan kaynakları yönetimi, Beta Yayınları.
2. Alberca-Oliver, P., Rodrıguez-Oromendia, A. & Parte-Esteban, L. (2015). Measuring theefficiency of trade shows: A Spanish case study. Tourism Management, 47, 127-137.
3. Alshenqeeti, H. (2014). Interviewing as a data collection method: a critical review. English linguistics research, 3(1), 39-45.
4. Ataseven, B. (2012). Nitel bilimsel araştırmalarda veri kalitesinin önemi. Marmara Üniversitesi İ.İ.B. Dergisi, 33(2), 543-564.
5. Aymankuy, Y. (2013). Kongre ve fuar organizasyonları. Detay Yayıncılık..