Affiliation:
1. CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2. Manisa Celal Bayar Üniversitesi
3. GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İşletmeler, çalışma koşullarını iyileştirirken ve çalışanların psikososyal sorunlarına yönelik çözümler geliştirirken sosyal hizmet mesleğinin önemini fark etmişlerdir. İş yeri sosyal hizmeti; işletmelerde veya fabrikalarda çalışanların fiziksel yetenekleri, alkolizm, depresyon, madde kullanımı, stres, evlilik sorunları, akıl-ruh sağlığı sorunları gibi bireysel sorunların yanı sıra; işe başlama, devamsızlık, iş arkadaşlarıyla ve iş yeriyle yaşanan sorunlar gibi çalışanların iş yeri kaynaklı sorunlarını da mikro ve mezzo bağlamda değerlendirmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı, ABD, Çin ve Fransa gibi farklı kültürler ve ülke örnekleri üzerinden iş yerinde sosyal hizmet uygulamalarını ortaya koymaktır. Amerika’da bir bakır şirketinde özel bir sosyal hizmet danışmanlık firması tarafından çalışanlara hizmet verilen bir program göze çarpmaktadır. Cigna Group” Özel Sağlık Sigortası Şirketi ve CuraLinc Healthcare” EAP (Çalışan Destek Programı) ise diğer Amerikan örnekleridir. Çin’de iş yerinde sosyal hizmet uzmanları; yüksek teknoloji bölgelerinde ve göçmen işçilere yönelik hizmetlerde, cenaze evi endüstrilerinde ve sendikalarda istihdam edilebilmektedir. Diğer taraftan lüks giyime, güzellik ürünlerine, zevk ve eğlenceye düşkünlüğü ile bilinen Fransız kültüründe iş yerinde sosyal hizmet uzmanları, üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretiminde, güzellik ve kozmetik şirketlerinde ve DisneyLand eğlence parkında istihdam edilmektedir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference57 articles.
1. Akabas, S. H. ve Kurzman, P. A. (2005). Work and the workplace: A resource for innovative policy and practice. Columbia University Press.
2. Akay, R. (2013). Kültürlerarası iletişimde iletişimsel yetinin rolü. Akademik İncelemeler Dergisi, 8(3), 307-323.
3. Altuntaş, C. (2010). Çalışan destek programları. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 57-75.
4. An, Q. ve Chapman, M. V. (2014). The early professional experience of a new social worker in China. Journal of Social Work Education, 50(2), 322-333.
5. Aslan, H. ve Aslan, M. (2017). Uzun süreli işsizlik ve etkileri üzerine karşılaştırmalı bir analiz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(4), 103-132.