Abstract
Bu çalışma, son zamanlarda muhasebenin ürettiği bilgilere ek olarak çevresel ve sosyal alanlarda gerçekleştirilen sorumlulukları da kapsayacak şekilde finansal bilgi üretmeyi amaçlayan sürdürülebilirlik muhasebesinin sağlık işletmelerinde uygulanabilirliğine yönelik, çalışan algısını ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışamaya Adana ve Mersin bölgesinde faaliyet gösteren hastanelerde çalışan 83 muhasebe uzman ve uzman yardımcısı katılmıştır. Araştırma alanda ilk olma özelliği taşımaktadır. Araştırma da, sürdürülebilirlik algısını ölçmeye yönelik sürdürülebilirlik algı ölçeği uyarlanmıştır. Uyarlanan ölçeğin faktör analizi gerçekleştirilmiş ve ‘sürdürülebilirlik ve maliyetleme’ olmak üzere iki boyuttan oluştuğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda ölçeğin güvenilirliği test edilmiş ve Cronbach alfa değeri ,901 olarak bulunmuştur. Araştırmada elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ve farklılık analizleri yapılarak raporlanmıştır. Araştırmanın sonucunda çalışanların sürdürülebilirlik muhasebesine yönelik yatırımların, karı maksimize etmek ve rekabette avantaj sağlamakla ilgili olduğuna inandığı tespit edilmiştir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference25 articles.
1. Bellini, E. C. O., Rodrigues, R. N., Lagioia, U. C. T. & Lima De Freitas, M. A. (2019). Public sector (Un) sustainability: a study of GRI adherence and sustainability reporting disclosure standards in Public Institutions and State-Owned Companies of the Public Agency Sector. Cuadernos de Contabilidad, 20(49), 28-45.
2. BİST. (2022, 15 Temmuz). Sürdürülebilirlik endeksi. https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/165/bist-surdurulebilirlik-endeksleri. Cabral, C. and Jabbour, C. J. C. (2020). Understanding the human side of green hospitality management. International Journal of Hospitality Management, 88, 102389.
3. Cavlak, H. (2021). Kurumsal ve finansal raporlamanın geleceği üzerine değerlendirmeler. Muhasebe Enstitüsü Dergisi - Journal of Accounting Institute, (64): 39-58.
4. Dağhan, İ. (2021). Kurumsal sürdürülebilirlik raporları ve standartları. İzmir Kalkınma Ajansı. https://kalkinmaguncesi.izka.org.tr/index.php/2021/06/17/k urumsal-surdurulebilirlik-raporlari-ve-standartlari/
5. Dereköy, F. (2018). Entegre raporlama uygulamalarının uluslararası entegre raporlama çerçevesi bağlamında değerlendirilmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 16(32): 589 - 608.