Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ, İKTİSAT PR.
Abstract
Savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi teorik ve ampirik literatürde oldukça tartışmalı bir husustur. Keynesyen akım, savunma harcamalarının ekonomik büyümeye pozitif etki sağlayacağını; Klasik ve Neo Klasik yaklaşımlar ise savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi azaltacağını savunmaktadır. Ampirik literatürde ise savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisine yönelik ortak bir görüş bulunmamaktadır. 2008 küresel krizin ardından oluşan ekonomik büyümedeki yavaşlamalar günümüzde de sürmektedir. Bu olgular doğrultusunda N11 ülke grubunda (Türkiye, Güney Kore, Filipinler, Nijerya, Bangladeş, Pakistan, Vietnam, Mısır, Meksika, İran ve Endonezya) savunma harcamalarının iktisadi büyüme üzerindeki etkisinin belirlenmesi çok önemlidir. Araştırmada, N11 ekonomileri için 2003-2022 seneleri arasında savunma harcamalarının uzun dönemde ekonomik büyüme üzerindeki etkisi panel eşbütünleşme yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler sonucu varılan bulgular, N11 ülke grubunda savunma harcamalarındaki %1’lik bir artışın iktisadi büyümeyi %0.08 azalttığını işaret etmiştir. Bu bulgu, Klasik ve Neo Klasik yaklaşımın savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi azalttığı şeklinde teorik yaklaşımla uyumludur. Bu doğrultuda, N11 ülke grubunun iktisadi büyümelerini arttırabilmesi için -jeopolitik risklere karşı zafiyet vermeden- savunma harcamalarını azaltmasının önemli bir rolü olduğunu göstermektedir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference44 articles.
1. Almajdob, M. S. & Marikan, D. A. A. (2021). The impact of military spending on the economic growth of Arab spring countries. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 11(3), 1436-1451.
2. Abdel-Khalek, G., Mazloum, M.G. & El Zeiny, M.R.M. (2020). Military expenditure and economic growth: the case of India. Review of Economics and Political Science, 5 (2), 116-135.
3. Apanisile, O. T. & Okunlola, O. C. (2014). An empirical analysis of military spending on economic growth in Nigeria: a bound testing approach to co-integration 1989-2013. Journal of Public Administration, Finance and Law, 6(6), 117-130.
4. Baltagi, B. H. (2008). Econometric analysis of panel data. John Wiley & Sons. Chichester.
5. Bayrakdar, S. & Soyyiğit, S. (2020). Yapısal kırılmalar altında ticari açıklığın ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdam üzerindeki etkisinin incelenmesi: E7 ülkeleri örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34(1), 39-59.