Affiliation:
1. İskenderun Özel Eğitim Meslek Okulu
Abstract
Öz:Bu makale, Aile Dizimi tekniği ile felsefe arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bert Hellinger tarafından 1990'lı yıllarda Almanya'da geliştirilen bu teknik, çeşitli disiplinleri ve yöntemleri içinde barındırmakta olup, felsefi bir grup terapi tekniği olarak öne çıkmaktadır. Bert Hellinger, tekniğini psikoloji teorilerinden ziyade varoluşçuluk ve fenomenoloji gibi felsefi yaklaşımlardan türetmekte ve değerlendirmektedir.Aile Dizimi tekniği, birey yerine sistemin bütününe odaklanan, genelden öze doğru giden tekrarın bir parçası olarak kapsamlı bir yaklaşım sunar. Bu nedenle, teknik felsefenin birçok alt dalı ve kavramı ile yakından ilişkilidir. Bu kavramlar arasında fenomenoloji, ontoloji, sezgicilik, dil felsefesi, etik, tarih felsefesi, ilişkisellik ve içkinlik gibi konular yer almaktadır. Ayrıca, Aile Dizimi tekniğinin uygulama alanı ve kökleri antik Yunan tragedyalarına kadar uzanmaktadır.Makale, Aile Dizimi tekniğinin felsefi temellerini ve kökenlerini bu felsefi alt dallar ve kavramlar çerçevesinde açıklamayı amaçlamaktadır. Bu analiz, teknikle felsefi düşüncenin nasıl etkileşimde bulunduğunu ve nasıl zenginleştiğini anlamak için önemli bir kaynak sağlayabilir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference23 articles.
1. Akarsu B. (2017). Felsefe terimleri Sözlüğü, İnkılap Yayınları.
2. Akgül, T. (2014). Bir ideoloji taşıyıcısı olarak mit ve tragedya. Yedi, (11), 1-16. https://doi.org/10.17484/yedi.29332.
3. Anderson, R. ve Carnabucci, K. (2009). the challenge and promise for Psychodrama of Systemic ConstellationWork,https://www.talentmanager.pt/wpcontent/uploads/PsychodramaSystemicConstellationWork-RAndersonKCarnabucci.pdf
4. Andıç, H. (2023). Felsefi sağaltım uygulaması olarak Aile Dizimi, 3. Internatıonal Medıterranean Scıentıfıc Research And Innovatıon Congress, 26-27 August 2023, Antalya/Turkey, p. 560-573.
5. Aristoteles, (2017). Poetika. Çeviren Furkan Akderin. Say Yayınları.