Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
2. Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi
Abstract
Bu araştırmanın amacı, çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin çalışan sesliliği üzerinde etkisi olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırma Azerbaycan’da teknoloji ve yazılım alanında faaliyet gösteren firmalarda bulunan çalışanlar üzerinde anket tekniği uygulanarak yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, duygusal zekânın kendi duygularını anlama, diğerlerinin duygularını anlama ve duyguları kullanma boyutlarının çalışan sesliliği üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin olduğu bununla birlikte duyguları düzenleme boyutunun çalışan sesliliği üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, kendi duygularını anlayan, diğerlerinin duygularını anlayan ve duygularını kullanma yeteneğine sahip olan çalışanlar seslilik davranışı sergilemektedirler.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference55 articles.
1. Alici, İ. ve Yılmaz, H. (2017). Duygusal zekâ ve alt boyutlarının ilişki yönetimi üzerine etkisi: Ampirik bir uygulama. Örgütsel Davranış Araştırmaları Dergisi, 2(1), 70-89.
2. Ashforth, B. E. ve Humphrey, R. H. (1995). Emotion in the workplace: A reappraisal. Human relations, 48(2), 97-125.
3. Asiamah, N. (2017), The nexus between health workers’ emotional intelligence and job performance: Controlling for gender, education, tenureand in-service training. Journal of Global Responsibility, 8(1), 10-33.
4. Ataç, L. O. (2020). Çalışan sesliliğinin öncülleri ve sonuçları: Türkiye örnekleminde gerçekleştirilen araştırmalar bağlamında ilgili yazının genel değerlendirmesi ve bir meta-analiz çalışması. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(2), 1739-1755.
5. Aygün, B. ve Ozen, H. (2019). Öğretmenlerin çalışan sesliliğine yönelik algılarının incelenmesi: Fenomenolojik yaklaşım. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi, 4(2), 1-21.