Uşak Boduroğlu Camii Özelinde Kandil Motifi ve İkonografisi

Author:

ACAR Türkan1

Affiliation:

1. UŞAK ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Abstract

Türk ve İslam sanatında ne zaman kullanılmaya başlandığı tam olarak bilinmeyen kandil motifi, temelde ışık/nur anlamına gelmektedir. İşlendiği yapı ya da yüzeye göre anlamı değişen bu motif tanrısal bir simge, doğum-ölüm, Allah’ın nuru, peygamberler, cennet, evren ve ibadet gibi geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. Çoğunlukla halk kültürü içinde itibar gören motif cami, türbe, tekke gibi dinî yapılarda; konak, konut gibi sivil yapılarda ayrıca mezar taşlarında uygulanmıştır. Genellikle dini ve sivil mimari yapıların duvarlarında, sıva üzerine kalemişi olarak yapılan motif; ahşap, çini, seramik, mermer, taş, maden, cam ve dokuma gibi farklı yüzeyler üzerine de uygulanmıştır. Kandil motifinin kullanıldığı yerlerden biri de Uşak Boduroğlu Camii’dir. Kubbe üzerinde yer alan kandil motifi, bu haliyle Uşak’taki camilerde kullanılan tek örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Uşak Boduroğlu Camii kubbesinde yer alan kandil motifi, Anadolu’daki benzer örneklerle kıyaslanarak Türk sanatında kandil motifinin kullanılma sebepleri ve üzerinde bulunduğu yüzeyle olan ikonografik ilişkisi açısından tartışılmaktadır.

Publisher

Ankara Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi

Subject

Religious studies

Reference150 articles.

1. Akan, Meral ve Kayabaşı, Nuran. “Konya Sille Halılarının Desen ve Motif Özellikleri,” Art-e Sanat Dergisi 1:1 (2008), ss.1-9.

2. Aksel, Malik. Türklerde Dini Resimler. İstanbul: Kapı Yayınları, 2010a.

3. Aksel, Malik. Anadolu Halk Resimleri. İstanbul: Kapı Yayınları, 2010b.

4. Aksoy, Elif. “Avrupalı Ressamların Tablolarında Resmedilen Transilvanya Halıları Olarak Adlandırılan Batı Anadolu Halıları,” Sanat ve Tasarım Dergisi 26 (2020), ss.211-235.

5. Alemdaroğlu, Seda. “Sakarya İli-Kaynarca İlçesi Kilim Dokumacılığının Günümüzdeki Durumu,” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya, 2019.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3