Affiliation:
1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, FİNİKE MESLEK YÜKSEKOKULU
2. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Abstract
Bu çalışmada küçük meyve yapısına sahip kokteyl tipi domateste tavuk gübresinin kullanım olanakları araştırılmıştır. Tavuk gübresinin toprak organik maddesi, toprak EC değeri, toplam azot, değişebilir magnezyum, alınabilir çinko ve mangan kapsamlarını artırdığı, bakır içeriğini ise düşürdüğü belirlenmiştir. Yapraklarda bulunan azot ve demir kapsamı tavuk gübresi uygulamalarına bağlı artarken, bakır azalmıştır. Kokteyl domates meyvelerinin mineral kapsamı değerlendirildiğinde tavuk gübresi uygulamalarının potasyum, kalsiyum, demir, mangan, çinko ve bakır kapsamını artırdığı tespit edilmiştir. Meyve verimi ve kalitesi incelendiğinde meyve asitliği, bitki başına meyve sayısı, bitki başına verim ve ortalama meyve çapı U2 (1200 kg da-1 tavuk gübresi+kimyasal gübre) uygulamasında en yüksek değeri almıştır. U2 uygulaması bitki başına verimi kontrol uygulamasına göre %17.6 artırmıştır. Bu verim (1260 kg da-1) artışı üretici geliri açısından oldukça önemlidir. Kokteyl domates tuza daha dayanıklı olduğundan dolayı özellikle uygun mevsim ve fertigasyon EC'si kullanıldığında tavuk gübresi kullanımından olumsuz etkilenmeden U2 uygulaması ile en yüksek verimin alınması dikkat çekicidir. Verim artışına ek olarak pek çok meyve kalite kriteri de tavuk gübresi uygulamaları ile korunmuş veya artmıştır.Tavuk gübresinin kokteyl domates dışında küçük meyve yapısına sahip diğer meyve ve sebzelerde de etkileri araştırılmalıdır. Bunun yanı sıra tarımda kullanıldığında yüksek tuzluluğundan dolayı, olumsuz etkilere sahip olan başta diğer kanatlı gübreleri olmak üzere mantar kompostu gibi organik gübrelerin, yine küçük meyve yapısına sahip bitkilerde kullanım olanakları araştırılmalıdır.
Publisher
Uluslararasi Tarim ve Yaban Hayati Bilimleri Dergisi
Reference30 articles.
1. Ata, N., & Kaplan, M. (2020). Tavuk gübresi ve fertigasyon EC’lerinin örtüaltı baharlık domates (Solanum lycopersicum) yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(3), 425-431. https://doi.org/10.29136/mediterranean.816624
2. Black, C. A., (1957). Soil-plant relationships. John Wiley and Sons, Inc., Newyork.
3. Black, C. A., (1965). Methods of soil analysis Part 2. Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher Madisson, Wilconsin.
4. Bouyoucos, G. J. (1955). A recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of the soils. Agronomy Journal, 4(9), 434.
5. Bower, C. A., & Wilcox, L. L. (1965). Soluble salt methods of soil analysis, Methods of soil analysis Part 2, Am. Soc. Agron., No: 9, Madison, pp: 933-940, Wilconsin.