Kök kesimi ve tepe budamasının keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) fidanlarının bazı morfolojik özelliklerine ve dikim başarısına etkisi

Author:

TAŞDEMİR Dr. Celal1ORCID,KELEŞ Hakan2ORCID

Affiliation:

1. Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarsus

2. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Mersin

Abstract

Keçiboynuzu ile yapılacak başarılı ağaçlandırmalar için uygun fidan tipinin belirlenmesine yönelik yapılan bu çalışmada, fidanlık koşullarında çıplak köklü fidanlarda alttan kök kesimi ile tepe budaması ve tüplü fidanlarda ise sadece tepe budamasının, 1+0 yaşlı fidanların bazı morfolojik özellikleri ile arazideki yaşamı ve gelişimi üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Fidanlıkta yetiştirilen çıplak köklü fidanlarda tek kök kesimi (temmuz sonu) ve iki defa kök kesimi (temmuz sonu- eylülün 2. haftası) uygulanmıştır. Ayrıca hem çıplak hem de tüplü fidanların tepeleri, toprak seviyesinden itibaren ortalama fidan boyunun yaklaşık 1/2 ve 2/3’ünden kasım ayının ortasında budanmıştır. Fidanlıkta 3 yinelemeli olarak üretilen fidanlar, şubat ayının sonunda Osmaniye ili Sumbas ilçesi Akdam yöresinde 4 yinelemeli olarak 2 x 2 m aralıklar ile dikilmiştir. Fidanlıkta çıplak köklü fidan üretiminde “rastlantı bloklarında bölünmüş parsel ve tüplü fidan üretiminde rastlantı parselleri deneme deseni kullanırken arazide rastlantı blokları deneme deseni kullanılmıştır. Hem çıplak köklü hem de tüplü fidanlarda uygulanan işlemler, genel olarak fidan morfolojik özellikleri üzerinde istatistiksel olarak etkili çıkmıştır. Buna rağmen, arazide 3. büyüme sezonun sonunda fidan tipi hariç diğer işlemlerin etkisi düşük olmuştur. Çıplak köklü fidanlara göre tüplü fidanlar, daha fazla yaşama oranına, boy ve çap gelişimine sahip olmuştur.

Funder

Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Publisher

Ormancilik Arastirma Dergisi

Subject

General Materials Science

Reference72 articles.

1. Aldhus, J.R., 1994. Nursery policy and planning. In: Aldhus, J.R., Mason,W.L. (Eds.), Forest Nursery Practice, 111. Forestry Commission Bulletin, 1-12.

2. Ambebe, T.F., Fontem, L.A., Azibo, B.R., Mogho, N.M.T., 2013. Evaluation of regeneration stock alternatives for optimization of growth and survival of field-grown forest trees. Journal of Life Sciences, 7, 5: 507-516.

3. Anonim, 2006. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü 2006-2015 Keçiboynuzu rehabilitasyon eylem planı, Ankara.

4. Aslan, S., 1986. Kazdağı göknarı fidanlık tekniği üzerine araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Teknik Bülten Serisi, 157, Ankara.

5. Barnett, J.P., 1984. Top pruning and needle clipping of container- grown southern pine seedlings. In: Lantz C, Compiler. Proceedings: Southern Nursery Conferences, Atlanta (GA): USDA Forest Service, State and Private Forestry, Southern Region, 39-45.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3