Affiliation:
1. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
2. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kent içi karayolu ağlarında oluşan trafik sıkışıklıkları ve bunun beraberinde getirdiği problemler uzun yıllardır araştırmacıların ilgisini çekmiş ve bu konuda birçok çalışma yapılmıştır. Trafik sıkışıklığının azaltılması amacıyla yerel yönetimlerin ilk olarak başvurduğu yöntemler yol genişletme ve kavşak kontrol tipinin değiştirilmesi olmaktadır. Ancak özellikle ışıklı kavşakların büyük çoğunlukta olduğu gelişmekte olan ülkelerde kent içi ulaşım ağlarında ışık sürelerinin optimizasyonu ile ulaşım ağlarında yedek kapasite yaratılabilmektedir. Diğer taraftan yedek kapasite yaratılması ulaşım ağında oluşan taşıt emisyon miktarının artması sonucunu beraberinde getirmekte ve bu durum çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu nedenle ışık sürelerinin optimizasyonu ile yedek kapasite yaratılırken aynı zamanda taşıt emisyon miktarlarının da belli bir seviyede tutulması gerekliliği açıktır. Bu amaçla çalışmada, kent içi ulaşım ağlarında yedek kapasite en büyükleme ve taşıt emisyonları en küçükleme problemlerinin eş zamanlı çözümü amacıyla çok amaçlı iki seviyeli bir optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Model 9 adet ışıklı kavşaktan oluşan bir test ulaşım ağına uygulanmıştır. Sonuçlar ulaşım ağının fiziksel ve işletimsel özelliklerinin izin verdiği kapasite kullanımının taşıt kaynaklı emisyon miktarında ciddi oranlarda artışa yol açtığını göstermektedir.
Publisher
Balikesir Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi
Reference34 articles.
1. Başkan, Ö., Ozan, C. ve Ceylan, H., Kent içi Karayolu Ağlarında Işık Süreleri Dikkate Alınarak Yedek Kapasitenin Eniyilenmesi, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 7(4), 787-795, (2019).
2. Webster, F. V. ve Cobbe, B. M., Traffic signal, Road Research Technical Paper No. 56, HMSO, London, (1966).
3. Allsop, R. E., Estimating the traffic capacity of a signalized road junction, Transportation Research, 6, 3, 245–255, (1972).
4. Wattleworth J. A. ve Ingram, J. W., A capacity analysis technique for highway junctions, Highway Research Board, Highway Research Report, 398, 31- 36, (1972).
5. Yagar, S., Addressing errors and omissions in paper on intersection capacity maximization, Transportation Research Part B: Methodological, 19, 1, 81–84, (1985).