Kaolinit kilinin hidrojen depolama amaçlı kullanımı için modifikasyonu ve karakterizasyonu

Author:

KOÇER KIZILDUMAN Berna1

Affiliation:

1. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, BİLİM VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Abstract

Dünyada var olan enerji kaynaklarının son yıllarda azalmasına bağlı olarak, güvenli ve sürdürülebilir enerji alanlarında alternatif olabileceği düşüncesiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik bilimsel çalışmalar hızla devam etmektedir. Hidrojen, güç üretimi, ısı, ulaşım ve enerji depolama sistemleri gibi farklı alanlarda kullanım potansiyeline sahip küresel olarak çevre üzerinde herhangi bir etkisi olmayan temiz yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Kaolinit, 1:1 tabakalı yapıya sahip ve katmanlar arası mesafesi düşük bir kil mineralidir. Kil minerallerinin adsorpsiyon kapasitelerinin ilgi çekici olması sebebiyle kaolinit birçok depolama uygulamaları için kullanılabilir. Yapılan çalışmalar, kil minerallerinin hidrojen depolama materyali olarak kullanılabileceği göstermektedir ancak katmanlar arası mesafesi diğer killere oranla daha az bir kil minerali olması sebebiyle hidrojen moleküllerinin kaolinit tabakaları arasında tutulması zordur. Bu nedenle, kaolinitin hidrojen depolama kapasitesinin arttırılmasına yönelik ön işlemler dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, kaolinit üzerinde hidrojen moleküllerinin adsorpsiyonunun arttırılması amacıyla 1:1 kil tabakasına sahip kaolinit (K) öncelikle DMSO organik bileşeği ile aralanarak interkale kaolinit (KD), sonrasında ise organik bir modifiyer madde olan 2,6 DAP molekülleri ile DMSO moleküllerinin yer değiştirmesi sağlanarak modifiye kaolinit (KD_2,6-DAP) organokili oluşturulmuştur. Elde edilen örneklerin temel olarak karakterizasyonunda BET yüzey alanı tayin cihazı ile yüzey alanları ve gözenek boyutu dağılımları; SEM cihazı ile morfolojisi; FTIR ve XRD cihazları ile yapısal karakterizasyonu; TGA cihazı ile termal kararlılığı belirlenmiştir. Ayrıca, aralanarak modifiye edilen kaolinit organokilinin kriyojenik sıcaklıkta ve 0-7 bar basınç aralığında hidrojen depolama kapasitesi ölçülmüştür ve interkale ve modifiye kaolinitin hidrojen depolama kapasitesi kaolinitten daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Gerçekleştirilen tüm bu karakterizasyon işlemleri ışığında killerin modifikasyon ile hidrojen depolama kapasitelerinin arttırılabileceği ve enerji alanında hidrojen depolama materyali olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Publisher

Balikesir Universitesi Fen Bilimleri Enstitusu Dergisi

Subject

General Engineering

Reference48 articles.

1. [1] Fayaz H., Saidur R., Razali N., Anuar F.S., Saleman A.R. ve Islam M.R., An overview of hydrogen as a vehicle fuel, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 16, 5511-5528, 2012.

2. [2] Roszak R., Firlej L., Roszak S., Pfeifer P. ve Kuchta B., Hydrogen storage by adsorption in porous materials: Is it possible?, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 496, 69-76, 2016.

3. [3] Zhao, J., Gao, W., Tao, Z.G., Guo, H.Y. ve He, M.C., Density functional theory investigation of different coverage hydrogen adsorption on the kaolinite (001) surface, Clay Minerals, 1-27, 2018.

4. [4] Sawai, N. ve Harun, F., Hydrogen Adsorption on Agricultural-Based Activated Carbons, Zeolite Templated-Carbons and Clay-Based Materials; A Review, Journal of Industrial Engineering Research, 1, 5,1-7, 2015.

5. [5] Zhang W.B., Zhang S.L., Zhang Z.J., Wang L.L. ve Yang W., The hydrogen adsorption on Zr-decorated LiB (001): A DFT study, Vacuum, 110, 62-68, 2014.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3