Affiliation:
1. SBÜ Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, GÜLHANE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
AMAÇ: Dental biyofilmin uzaklaştırılması hem çürük riskini ortadan kaldırmak hem de restore edilmiş dişlerin sağlığını idame ettirmek için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, süt dişi minesine uygulanan sodyum bikarbonat tozu ile yeni nesil eritritol tozunun minenin yüzey mikrosertliği ve renginde oluşturduğu değişikliklerin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: 40 adet çekilmiş insan süt dişi rastgele olarak kontrol, sodyum bikarbonat, sodyum bikarbonat+eritritol ve eritritol olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Elde edilen örneklerin yüzey sertliği ve yüzey renklenmeleri işlem öncesi ve sonrasında olacak şekilde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım analizi için Shapiro Wilks testi kullanılmış, veri analizleri ise eşleştirilmiş örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık değeri p<0,05 olarak alınmıştır.
BULGULAR: Vickers mikrosertlik verilerinin analizine göre, tüm gruplarda, uygulamalar sonrası ölçülen mikrosertlik verilerinin uygulamalar öncesi ölçülen değerlerden istatistiksel olarak anlamlı oranlarda düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05). Renk analizinde ise sodyum bikarbonat grubu ile sodyum bikarbonat+eritritol grubunun uygulama öncesi ve sonrası değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p=0.041). Benzer şekilde, sodyum bikarbonat grubu ile eritritol uygulanan grupların ortalama değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p=0.000).
SONUÇ: Yürütmüş olduğumuz in vitro çalışma, yeni nesil eritritol tozunun daha az partikül büyüklüğüne sahip olması, ağız içi sert ve yumuşak dokularda daha az travmaya sebebiyet vermesi ve suda eriyebilirlik özellikleri nedeniyle çocuk hastalarda sodyum bikarbonat tozuna alternatif olarak güvenle kullanılabilecek bir ürün olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Publisher
Acta Odontologica Turcica
Reference33 articles.
1. 1. Westfelt E. Rationale of mechanical plaque control. J Clin Periodontol 1996;23:263–7.
2. 2. Müller N, Moëne R, Cancela JA, Mombelli A. Subgingival airpolishing with erythritol during periodontal maintenance: randomized clinical trial of twelve months. J Clin Periodontol 2014;41:883–9.
3. 3. Cobb CM, Daubert DM, Davis K, Deming J, Flemmig TF, Pattison A, et al. Consensus conference findings on Supragingival and subgingival air polishing. Compend Contin Educ Dent 2017;38:e1–e4.1
4. 4. Arabaci T, Ciçek Y, Ozgöz M, Canakçi V, Canakçi CF, Eltas A: The comparison of the effects of three types of piezoelectric ultrasonic tips and air polishing system on the filling materials: an in vitro study. Int J Dent Hyg 2007; 5:205-10.
5. 5. Petersilka GJ, Tunkel J, Barakos K, Heinecke A, Häberlein I, Flemmig TF: Subgingival plaque removal at interdental sites using a low-abrasive air polishing powder. J Periodontol 2003; 74:307-11.