Affiliation:
1. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli-Mersin
2. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Erdemi/MERSİN
3. DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ, ADANA
4. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ
5. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TEKİRDAĞ
Abstract
Bu çalışmada; Doğu Akdeniz bölgesinde kiraz üretiminin sosyo-ekonomik durumu, üretim, pazarlama ve dış ticaret yapıları ortaya konmuştur. Araştırma verileri, 2018-2019 üretim döneminde 90 kiraz üreticisinden anket yoluyla elde edilmiştir. Ayrıca; Dış ticaret yapısına ilişkin veriler Mersin ve Adana illerindeki 10 ihracatçı firmadan anket yoluyla toplanmıştır. Üreticilerin ortalama yaşı 57,8 yıl ve ortalama hanehalkı genişliği 3,4 kişi olarak belirlenmiştir. Ortalama işletme arazisi büyüklüğü 8,1 dekar olarak bulunmuştur. Kiraz üretimini etkileyen en önemli riskler sırasıyla; hastalık ve zararlılar, girdi fiyatlarındaki artışlar, dolu, ürün fiyatlarının değişken ve dalgalı olması, aşırı yağış ve pazarlamada yaşanan sorunlardır. Üreticilerin karşılaştıkları başlıca pazarlama sorunları, ürün kalite ve kayıpları, ürün fiyatının düşük olması, pazar yapısı ve belirsizliği, üreticiler arasında birlikteliğin olmamasıdır. En fazla 0900 Ziraat kiraz çeşidinin (Napolyon) ihraç edildiği, en önemli pazarın Rusya Federasyonu olduğu ve teslimatın çoğunlukla karayolu ile yapıldığı tespit edilmiştir. Ürünün kalite ve kalibresi, ihraç fiyatının oluşmasında en önemli iki unsur olarak tespit edilmiştir. Rakip ülkelerin en önemli avantajları, bazı indirim ve muafiyetler, lojistik avantajlar ve üretim maliyetleri olarak belirlenmiştir.
Publisher
Osmaniye Korkut Ata Universitesi
Subject
General Agricultural and Biological Sciences
Reference17 articles.
1. Acıköse S., Gürbüz Bİ. Bursa kiraz ihracat araştırması. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Bursa. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2018; 5(2): 191–202.
2. FAO. Food and Agriculture Organization. Cherry Production in Turkey, 2015-2019 and Ratio of Turkey in the World Cherry Area 2021a; http://www.fao.org. (Alınma Tarihi:07 Eylül 2021).
3. ITC. Trademap. Turkey Export Data 2021b. www.trademap.org. (Erişim: 07 Eylül 2021).
4. TUİK. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Ürün Denge Tabloları ve Bitkisel Üretim İstatistikleri, Kiraz Üretim Miktarı 2021; http://www.tüik.gov.tr/veribilgi.doc. (Alınma Tarihi: 30 Aralık 2020).
5. Bayraktar ÖV., Saner G. İzmir-Kemalpaşa yöresinde GlobalGAP uygulayan ve uygulamayan kiraz üreticilerinin bilgi gereksinimleri ve görüşleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 2016; ISSN 1303-0183.