Affiliation:
1. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
2. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Abstract
Doğasında var olan tehlike nedeniyle, tehlikeli maddelerin taşınması insanlar ve çevre için belirli riskler doğurmuştur. Tehlikeli maddelerin taşınması sırasında ne kadar önlem alınırsa alınsın kaçınılmaz olarak kazalar meydana gelmekte ve bu kazalar binlerce hatta milyonlarca insanı etkileyebilmektedir. Bu çalışmada karayolları ile taşımacılığı yapılan akaryakıtların çevresel riskleri değerlendirilmiştir. KAYSERİ iline ait altı farklı akaryakıt istasyonunun bir takvim yılı içerisinde alım ve satımını yaptığı tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması süreci, olası riskler ve akaryakıt istasyonlarından çıkan tehlikeli atıklar ve incelenmiştir. Ayrıca sürücünün taşıma esnasında karayolunda karşılaşabileceği riskler tablosu oluşturularak kaza senaryoları risk tablosu oluşturulmuştur. Ağırlıklı olarak sektör çalışanların deneyimlerine başvurulmuştur. Çalışma kapsamında akaryakıt, benzin, motorin ve LPG'nin karayolu taşımacılığı tehlikeli madde olarak ele alınmıştır. Yıllık Ulaştırma Bakanlığına bildirilen gerçek veriler elde edilerek çalışmada kullanılmıştır. Bu çalışmada Gözlem ve denetim sonucunda olası riskler ve önleyici unsurlar belirlenmiştir. Temel risklerin belirlenmesinde, İSG ve TMGD’ ler ile yüz yüze görüşmeler sonucunda gerekli bulgular elde edilmiştir. Akaryakıt istasyonlarının yıllık alım ve satımını yaptığı LPG, Benzin ve Motorin miktarları tablolar halinde çalışmaya aktarılmıştır. Aktarılan tablolardan gün geçtikçe akaryakıt kullanımının bir önceki seneye göre artarak gittiği görülmektedir. Çalışmanın sonucunda, bu taşınan tehlikeli maddelerin çevre, insan ve hayvanların yaşamına karşı olumsuz etkilerini yerinde önlemeye veya yaşanabilecek olumsuz durumları, kazaları en aza indirmeye karşı tespit ve önleyici tavsiyelerde bulunularak alınabilecek önlemlerle alakalı bilgilendirmeler yapılıp çözüm alternatifleri sunulmuştur.
Publisher
Osmaniye Korkut Ata Universitesi
Reference9 articles.
1. Ashour Ü. Bir akaryakıt ve lpg istasyonu için risk değerlendirmesi ve analizi. İstanbul Rumeli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Türkiye, 2020, Sayfa 5-25.
2. Babaoğlu S., Erdoğan Y., Kök OE. Bir akaryakıt istasyonunun risk analizinin yapılması ve iş güvenliği açısından değerlendirilmesi. Sürdürülebilir Mühendislik Uygulamaları ve Teknolojik Gelişmeler Dergisi 2018, 80-102.
3. Birgören B. Fine kinney risk analizi yönteminde risk analizi yönteminde risk faktörlerinin hesaplama zorlukları ve çözüm önerileri. Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi 2017; 9(1): 19-25.
4. Ceylan H., Başhelvacı VS. Risk değerlendirme tablosu yöntemi ile risk analizi: bir uygulama. International Journal of Engineering Research and Development 2011; 3(2): 25-30.
5. Cündübeyoğlu İ., Kayabaşı R. Seramik fabrikasında fine-kinney yöntemi ile risk değerlendirmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 2022; (35): 633-639.