Abstract
Asteraceae familyası hem dünyada hem de ülkemizde geniş cins ve tür zenginliğine sahip bitki familyaları arasında yer almaktadır. Bu öneme binaen bu büyük ve önemli aileye ait beş farklı cinsten beş farklı türün (Pulicaria vulgaris (L.) Gaertner, Picris strigosa Bieb., Cichorium intybus L., Lactuca viminea (L.) J. Presl & C. Presl ve Chondrilla juncea L.) Feulgen boyama tekniği kullanılarak kromozom sayımı ve detaylı karyotip analizleri yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; Cichorium intybus, Pulicaria vulgaris ve Lactuca viminea türleri n=9, Picris strigosa ise n=5 somatik kromozom seti içermektedir ve diploittir, Chondrilla juncea türü ise n=5 kromozom seti içermektedir ve triploid olarak tespit edilmiştir.
Publisher
Osmaniye Korkut Ata Universitesi
Subject
General Agricultural and Biological Sciences
Reference34 articles.
1. Bergman BT. Chromosome morphological studies in Chondrilla juncea and some remarks on the microsporogenesis. Ibid 1952; 38: 128-130.
2. Davis PH. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, vols. 5, Edinburgh University Press. 1975.
3. Delay C. Recherches sur la structure des noyaux quiescents chez les Phanerogames. Rev Cytol Cytophysiol Veg 1947; (1-4): 103-229.
4. Dujardin M., Louant BP., Tilquin JP. Determination du caryogramme de Cichorium intybus L. Ann Amelior Plantes 1979; 29: 305-310.
5. Elçi Ş. Sitogenetikte Gözlemler ve Araştırma Yöntemleri. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları. 1982.