Meyan Otunun Yonca Silajına İlavesinin Silaj Kalitesi Üzerine Etkisi

Author:

DOĞAN DAŞ BesimeORCID,DAŞ AydınORCID,KIRAR NurcanORCID,KAHRAMAN MücahitORCID,BUDAK DuyguORCID,TOP ŞerminORCID

Abstract

Bu çalışmada tamponlama kapasitesi yüksek olan ve bu sebeple güç silolanan yonca (Medicago sativa L.) bitkisine silaj kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla kolay eriyebilir karbonhidrat kaynağı olarak meyan (Glycyrrhiza glabra) bitkisi ilave edilmiştir. Araştırmada hazırlanan silaj grupları, yonca bitkisi kontrol (katkısız), yonca bitkisine yaş ağırlık esasına göre %2, %4, %8, %16 ve %32 oranında meyan otu ilave edilerek toplam 6 farklı grup oluşturulmuştur. Silajlar 60 günlük fermantasyon süresi sonunda açılarak ham besin madde bileşimleri ve fermentasyon ürünleri  tespit edilmiştir. Yonca bitkisine farklı seviyelerde meyan otu ilave edilerek hazırlanan silajların besin madde değeri üzerine etkileri incelendiğinde çalışmadan elde edilen silajların kuru madde, ham protein, ADF VE NDF içerikleri bakımından gruplar arası farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Meyan otu ilave edilerek hazırlanan silajların pH değerleri incelendiğinde en düşük pH değeri %32 yaş meyan otu ilavesi ile hazırlanan silajdan elde edilmiştir. Silajların amonyak azotu değerleri incelendiğinde, yaş meyan otu seviyesinin artışına bağlı olarak amonyak azotu değerlerinin azaldığı görülmüştür. En yüksek flieg puanı 73.79 ile %32 yaş meyan otu ilavesi ile hazırlanan silajlardan elde edilmiştir. Silajlara ait fiziksel özellikler (renk, koku, strüktür)  incelendiğinde strüktür ve renk özellikleri bakımından gruplar arasında istatistiki olarak farklılıklar tespit edilmemişken, koku ve DLG puanları arasında gruplar arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. DLG puan ortalama değeri incelendiğinde en yüksek %32 yaş meyan otu ilavesi ile hazırlanan silajlardan elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada silolanması güç olan yoncadan kaliteli silaj elde edebilmek için ortamdaki kolay eriyebilir karbonhidrat düzeyinin yükseltilmesi amacıyla silaj materyaline alternatif olarak meyan otunun karbonhidrat kaynağı olarak katılabileceği ve meyan otunun yonca silaj kalitesini arttırması amacıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Publisher

Iktisadi Kalkinma ve Sosyal Arastirmalar Dernegi

Subject

Applied Mathematics,General Mathematics

Reference43 articles.

1. Akyıldız, R. 1984. Yemler Bilgisi Lab. Klavuzu. A.Ü.Z.F. Yay. No: 859, Ankara, 236.

2. AOAC, 1990. Official methods of analysis, Association of official analytical chemists, Washington DC.

3. Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y., Horev, B. 1991. A simple system to study the aerobic determination of silages. Canadian Agricultural Engineering, 34: 171-175.

4. Baytop, T. 1999. Türkiye’de Bitkilerle Tedavi–Geçmişten Bugüne, 2. Baskı. Nobel Tıp Basımevi: İstanbul, Türkiye, 348-349.

5. Blumenthal, M., Goldberg, A., Brinckmann, J. 2000. Herbal Medicine: Expanded commission e monographs”, American Botanical Council: Newton, 233–236.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3