KÜRESEL LİDERLİK VE PARADİGMA GELİŞTİRME: RECEP TAYYİP ERDOĞAN MODELİ

Author:

DUMAN Mehmet1ORCID,KASIMOĞLU Murat1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Yaşamsal bütün ağların gittikçe sayılarının arttığı ve daha yoğun iletişime geçtiği dünyada liderlik yapmanın önemi artmıştır. Küresel vizyona sahip olmak zaruri hale gelmiştir. Küresel ve yerel unsurların dengesini sağlama konusunda günümüzdeki liderlik tarzlarını incelemek gerekmektedir. Türkiye’deki liderler üzerine yapılan araştırmalara bu doğrultuda güncel araştırmalarla katkı sağlanmalıdır. Liderlik süreci devam eden liderlerin nasıl bir liderlik paradigması içinde hareket ettikleri incelenmelidir. Bu çalışma doğrultusunda, Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel liderlik özellikleri ve değer-odaklı liderlik özellikleri bağlamında nitel bir araştırma yürütülmüştür. %29’u sosyal bilimlerde uzman düzeyinde olan 34 görüşmeciyle yarı-yapılandırılmış açık uçlu mülâkat soruları çerçevesinde görüşülmüştür. Sonuçlar, Erdoğan’ın küresel liderlik özelliklerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Erdoğan’ın emperyalizmin dünya halkları üzerindeki çok yönlü sömürgecilik politikalarına karşı bağımsız duruş sergilediği keşfedilmiştir. Türki cumhuriyetler ve İslam ülkeleri birleştirici çalışmalar yapması, dünya barışını daha çok gündeme getirmiş olması açığa çıkmıştır. Dünya liderleri ve dünya halkları nezdinde saygınlık gördüğü de çalışmanın sonuçları arasındadır. Değer odaklı liderlik özelliklerinin de kişisel liderlik özellikleri ile uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Erdoğan’ın bu özellikleri arasında özellikle hitabet, karizmatik olma, risk alabilme ve cesaret gibi nitelikler görülmektedir. Bu çalışmanın sonuçları daha önceki araştırmaların sonuçları ile tutarlılık taşımaktadır.

Publisher

Kamu Yonetimi ve Politikalari Dergisi

Reference118 articles.

1. Argyris, C. (1976). Theories of action that inhibit individual learning. American Psychologist, 31(9), 638–654.

2. Arklan, Ü. (2004). Siyasal Liderlikte Karizma Olgusu: Recep Tayyip Erdoğan Örneğinde Teorik ve Uygulamalı bir Çalışma. Tez Özeti. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(1): 45-66

3. Avery, G. & Bergsteiner, H. (2017). Diagnosing Leadership in Global Organisations: Theories, Tools and Cases. (1. Baskı). Tilde.

4. Bass, B. M. (1960). Leadership, psychology, and organizational behavior. Harper.

5. Bass, B. M. & Avolio, B. J. (1990). Transformational Leadership Development: Manual for the Multifactor Leadership Questionnaire. Palo Alto, CA: Consulting Psychologists Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3