Politika Transferi Literatürü Çerçevesinde Türkiye'de Uyuşturucu ile Mücadele Politikası

Author:

TEZER Abdülkadir1ORCID

Affiliation:

1. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Dünya genelinde uyuşturucu ile mücadele politikası 1900’lerin başında arzı önlemeye yönelik iken 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren talebi önlemeye yönelik gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. Türkiye’de de uyuşturucu ile mücadele politikası Cumhuriyet’in ilk yıllarında haşhaş ekiminin kısıtlanmasına yoğunlaşmışken, transit geçişlerin Türkiye üzerinde yoğunlaşmasıyla kaçakçılıkla mücadele ön plana çıkmıştır. 1990’larda ise Türkiye’nin de hedef ülke konumuna gelmesiyle talebi azaltmaya yönelik politikalar üretilmeye başlanmıştır. Bu süreçte AB’ye üyelik süreci ise katalizör görevi görmüştür. Bu makalede ise politika transferi literatürü çerçevesinde 1930’lardan itibaren Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele politikasının genel bir resmi ortaya konmaya çalışılmıştır. Öncelikle uluslararası ve ulusal tarihsel arka planı ortaya koymak adına uyuşturucu ile mücadeleyle ilgili literatür taranmıştır. Ardından 2018’de kurulan Uyuşturucu ile Mücadele Meclis Komisyonu raporu incelenmiş, sonrasında meclis raporunun ön gördüğü politikaların takibi için Strateji Belgeleri ve Faaliyet Raporları ele alınmıştır. Bu incelemelerin sonucunda Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu ile mücadele politikalarına paralel olarak başlarda arzı önlemeye yönelik politikaları takip ettiği görülmüştür. Ancak uluslararası politikalar 1950’lerden sonra talebi önlemeye yönelirken Türkiye’nin güvenlik merkezli politikaları halen öncelediği görülmüştür. Bu açıdan uluslararası anlaşmaların zorunlu tuttuğu arzı önlemeye ve veri toplamaya yönelik politikaların transferinde nispeten bir başarı görülürken talebi önlemeye yönelik politikaların transferinde gönüllü bir transfer olmakla birlikte sürecin daha yavaş işlediği tespit edilmiştir.

Publisher

Kamu Yonetimi ve Politikalari Dergisi

Reference45 articles.

1. AB Başkanlığı (2022). Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Ulusal İzleme Merkezinin Güçlendirilmesi İzleme ve Değerlendirme Raporu. Erişim Adresi: https://www.ab.gov.tr/turkiye-uyusturucu-ve-uyusturucu-bagimliligi-ulusal-izleme-merkezinin-guclendirilmesi_53164.html

2. Akan, A.K. (2018, 1 Mart). Başbakan Yardımcısı Akdağ: Uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlerin mal varlıklarına el koyulabilir. AA Haber Ajansı. Erişim adresi: https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/basbakan-yardimcisi-akdag-uyusturucu-ticaretinden-hukum-giyenlerin-mal-varliklarina-el-koyulabilir/1076905.

3. Akbulut, İ. (1997). Ülkemizde Uyuşturucu Maddeler Sorunu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 55(3), 111-142.

4. Akgül, A. ve Kaptı, A. (2010). Türkiye’nin Uyuşturucu ile Mücadele Politikası: Politika Süreç Analizi. A. Sözer, O. Ö. Demir, & S. Özeren (Dü) içinde, Yerelden Küresele Sınıraşan Suçlar (s. 75-99). Ankara: Polis Akademisi Yayınları.

5. Azak, S. (2014). Bir Kamu Politikası Analizi Olarak Türkiye’de Uyuşturucu ile Mücadele. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3