Erzincan Ovası Kuzeyindeki Yerleşmelerin Yer Değiştirmesine Neden Olan Afetler: Sel, Taşkın ve Çamur Akmaları

Author:

UYSAL Ahmet,SUNKAR Murat1

Affiliation:

1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ, İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

Abstract

Bu çalışmada Erzincan Ovası’nın kuzeyindeki yerleşmelerin kuruluş yeri ile sel, taşkın ve çamur akmaları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Erzincan Ovası, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde, bu fayın hareketine bağlı oluşmuş tektonik bir ovadır. Kuzey ve güneyden yüksek dağlık kütleler ile çevrelenmiş olan ova ve çevresi deprem açısından yüksek risklidir. Kaynağını dağlık alanlardan alan akarsular ovaya açıldıkları alanda geniş birikinti yelpazeleri oluşturmuştur. Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) hareketine bağlı olarak ovanın kuzeyindeki yelpazeler alüviyal fanlar halinde gelişmiştir. Ova ile dağlık alan arasındaki geçiş sahasında su kaynaklarının varlığına bağlı olarak yerleşmeler yelpazelerin kök kısmına kurulmuştur. Ovanın kuzeyindeki yerleşmeler jeolojik, jeomorfolojik ve iklim özellikleri nedeniyle doğal afetlerden sık etkilenmektedir. Şiddetli sağanak yağış ve kar erimelerinden sonra akarsu yataklarındaki debi artışı sel, taşkın ve çamur akmalarına neden olmaktadır. Bu doğal olaylar bazı dönemlerde Buğdaylı, Büyük Çakırman, Günebakan, Geyikli, Çadırtepe, Bayırbağ köyleri ile Üzümlü ilçesinde afete neden olmuştur. Şiddetli yağışlardan sonra bu yerleşmelerde afetin meydana gelmesi, yerleşmelerin yüksek riskli alanlara kurulduğunu göstermektedir. Afet verileri ve morfometrik analiz ile arazi gözlemlerine göre ova kuzeyindeki yerleşmelerin sel, taşkın ve çamur akmasından etkilenme riski depreme göre çok yüksektir. Deprem, sel ve taşkın riski nedeniyle yer değiştiren bazı yerleşmelerde mevcut riskler devam etmektedir. Yeni kurulan yerleşmeler ile birlikte ova kuzeyindeki yerleşmelerde afet riskine karşı acil önlem alınması gerekmektedir.

Publisher

Afet ve Risk Dergisi

Subject

General Medicine

Reference53 articles.

1. AFAD (2020). T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (2020) Doğa Kaynaklı Olay İstatistikleri.

2. Ahrens, C. D. (2007). Meteorology Today: An Introduction to Weather, Climute, and the Envirunment. Eighth edition, Thomson Brooks/Cole, Thomson Higher Education, Belmont, CA.

3. Akkan, E. (1964). Erzincan Ovası ve Çevresinin Jeomorfolojisi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yayınları (Basılmamış Doktora Tezi), Sayı: 153, Ankara.

4. Akpınar, E. ve Yiğit, D. (2011). Ekolojik Faktörlerin Karaerik Üzüm Çeşidi Yetiştiriciliğine Etkileri. Doğu Coğrafya Dergisi, 11(16), 39-61.

5. Aktar, M. Dorbath, C. and Arpat, E. (2004). The Seismic Velocity and Fault Structure of The Erzincan Basin, Turkey, Using Local Earthquake Tomography. Geophysical Journal International, 156, 497-505.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3