Affiliation:
1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
2. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Genel bir tanımlama ile insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumunu ifade eden yoksulluk, hanehalkı özellikleri, eğitim, cinsiyet vb. mikroekonomik; büyüme, enflasyon, işsizlik, gelir eşitsizliği vb. makroekonomik belirleyicileri olan bir kavramdır. Çalışmanın amacı, yoksulluğun belirleyicilerden makroekonomik belirleyicilerin yoksulluk ile ilişkisini test etmektir. 2009-2018 dönemi için 13 üst orta gelirli ülkede makroekonomik performans göstergelerinin yoksulluğa etkisi sistem GMM dinamik panel veri analiz yöntemi ile test edilmiştir. Bağımsız değişken olarak kullanılan ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik ve gelir eşitsizliği makroekonomik performans göstergeleri olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, makroekonomik göstergelerden kişi başına GSYH arttıkça yoksulluk azalmakta, işsizlik ve gelir eşitsizliği arttıkça yoksulluk artmakta, enflasyonun ise yoksulluk üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi yoktur.
Publisher
Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences
Reference29 articles.
1. Abay, M. Ç. ve Sezgin, S. (2018), Türkiye ve Bazı AB Ülkelerinde Yoksulluk ve Gelir Dağılımı, Journal of Life Economics, 5(4), s.97-110.
2. Adeyemi, S. L. ve Ijaiya, G. T. (2009), Determinants of Poverty in Sub-Saharan Africa, African Research Review, 3(2), s.162-177.
3. Ajibola A., Loto, M. A. ve Enilolobo, O. (2018), Poverty and Inequality in Nigeria: Implications for Inclusive Growth, Nile Journal of Business and Economics, 9, s.30-51.
4. Amjad, R. ve Kemal, A. R. (1997), Macroeconomic Policies and Their Impact on Poverty Alleviation in Pakistan, The Pakistan Development Review, 36(1), s.39-68.
5. Arellano, M. ve Bond, S. (1991), Some Tests of Specification for Panel Data: Monte Carlo Evidence and An Application to Employment Equations, The Review of Economic Studies, 58(2), s.277-297.