Affiliation:
1. İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ, MEDENİYETLER İTTİFAKI ENSTİTÜSÜ
2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ
3. University of Ottawa
Abstract
Dinden uzaklaşma meselesine odaklanan bazı yeni din sosyolojisi çalışmaları, İngiltere, Almanya, Kanada gibi Batı toplumlarında sekülerizmin nüfusun çoğunluğunun içine doğduğu, düşünmeden kabul ettiği, sıradan bir olgu haline geldiğini; hatta bu durumun kendine has bir alt kültür yarattığını; dinden uzaklaşmanın özgül beğeni ve davranış kalıplarının ve dine benzer ritüellerinin ortaya çıktığını iddia ediyorlar (Alexander, 2021; Cotter ve diğerleri., 2012; Quack, 2014). Bu makalede önce Batı literatüründe nonreligion kavramı altında çalışılan ve bizim lâdînîlik olarak adlandırmayı önerdiğimiz din dışı arayışlar olgusunun kavramsal içeriğini, sonrasında ise Türkiye’deki gelişmeleri anlamak için bu kavrama ilişkin nasıl bir yaklaşım benimsenebileceğini tartışacağız. İşe neden lâdinî kavramını seçtiğimizi ve bu kavramı ne anlamda kullandığımızı söyleyerek başlayacak; literatürdeki lâdinîlik tartışmasını “negatif” ve “pozitif” olarak iki başlık altında ele aldıktan sonra meseleye “ilişkisel” açıdan yaklaşmanın en uygun yol olduğunu iddia edeceğiz.
Publisher
Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences
Reference70 articles.
1. Abunuwara, K., Cragun, R. T., & Sumerau, J. E. (2018). Complicating Marginalisation:The Case of Mormon and Nonreligious College Students in a Predominantly Mormon Context. Journal of Beliefs & Values, 39(3).
2. Alexander, N. G. (2021). Rethinking histories of atheism, unbelief, and nonreligion: An interdisciplinary perspective. Global Intellectual History, 6(1), s.95–104.
3. Altemeyer, B. (2010). Atheism and Secularity in North America. In P. Zuckerman (Ed.), Atheism and Secularity – Volume 2: Global Expressions (s. 1–21). Praeger.
4. Azak, Umut “Secularism and Atheism in the Turkish Public Sphere”, Turkish Policy Quarterly, 21 Mart 2018.
5. http://turkishpolicy.com/article/902/secularism-and-atheism-in-the-turkish-public-sphere Erişim Tarihi 20.07.2020.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献