Sosyal Hizmet Perspektifinden Kadınların Vajinismus Deneyimlerine Bakmak

Author:

KOLAY ÇEPNİ Şükran1ORCID,ÖZBESLER Cengiz1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Tıbbi söylemde, bir kadın cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanan vajinismus, günümüzde genellikle DSM, ICD gibi tıbbi sınıflandırma sistemlerinin kriterlerine göre biyomedikal bakış açısıyla ele alınmaktadır. Bu çalışmanın amacı, vajinismusun tıbbileştirilmesini, Türkiye’de vajinismus yaşayan kadınların deneyimleri üzerinden, sosyal hizmet bağlamında değerlendirmektir. Çalışma kapsamında nitel araştırma yaklaşımı kullanılmış ve vajinismus deneyimine sahip 22 kadınla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, katılımcıların vajinismusu fiziksel ya da psikolojik bir hastalık olarak görmedikleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın cinselliğinin tabu olarak görülmesinden etkilenen bir durum olarak algıladıkları anlaşılmıştır. Kadınlığa dair sosyal inşalar, partnerlerin çeşitli tutumları ve sosyo-ekonomik faktörler vajinismus sürecini etkilemektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, cinselliğin konuşulabilir hale getirilmesi, cinsellik eğitimleri, ücretsiz ve kolay ulaşılabilir destek alma mekanizmalarının sağlanması vajinismus bağlamında önemli görülmektedir. Vajinismusun, yalnızca heteronormativite odağında cinsel birleşme işlevinin sağlatılmasına indirgenen tıbbi çözümlerinin, kadınların gerçek sorunlarına çözüm olmada yeterli olmadığı düşünülmektedir. Geniş mesleki zenginliğiyle sosyal hizmetin, vajinismusta deneyimleri bütüncül ele alma, kadınları anlama, kadınlara kendi kaderlerini tayin etmede yardımcı olma ve takip etmek istedikleri yolda pek çok açıdan destek verme gibi uygulamalarla önemli bir mekanizma olduğu düşünülmektedir. Kadın cinsel sorunlarının ele alınması sürecine sosyal hizmet uzmanlarının dahil olması önemli görülmektedir.

Publisher

Toplum ve Sosyal Hizmet

Subject

Pharmacology (medical)

Reference37 articles.

1. APA. (1980). Diagnostic and Statistical of Manual of Mental Disorders (3rd edition). Washington, DC: American Psychiatric Association.

2. APA. (2000). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders : DSM-IV-TR. American Psychiatric Association. Washington, DC: American Psychiatric Association.

3. APA. (2013). Diagnostic and Statistical of Manual of Mental Disorders (5th edition). Washington, DC: American Psychiatric Association.

4. Basson, R. (2000). The Female Sexual Response: A Different Model. Journal of Sex & Marital Therapy, 26(1), 51-65.

5. Basson, R. (2005). Women's Sexual Dysfunction: Revised and Expanded Definitions. Canadian Medical Association Journal, 172(10), 1327-1333.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3