Abstract
Çocuk istismarının ağır bir formu olan ve literatürde bakım verenin yapay bozukluğu olarak da değerlendirilen Munchausen by Proxy Sendromu hem çocuk koruma alanı hem de ruh sağlığı alanın da sosyal hizmet müdahalesi gerektiren özellikli bir alanı oluşturmaktadır. Sendrom tıbbi, hukuki ve psikososyal boyutlarının olması bakımından bütüncül bakış açısıyla değerlendirilmesi gereken nadiren fark edilen vaka türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun korunması, koruyucu önleyici tedbirlerin alınması ve yasal işlemlerin başlatılmasında multidisipliner ekip ile çalışma önemli olmaktadır. Tanı, tedavi ve taburculuk sonrası sürecin her aşamasında yer alan ve bütüncül bakış açısı ile müdahale planını oluşturarak çocuğun korunmasında aktif rol alan sosyal hizmet uzmanları önemli bir paydaşı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında ise sendroma ve hukuki boyutuna yer verildikten sonra sosyal hizmet müdahalesine odaklanılmıştır.
Reference3 articles.
1. Gökler, B., Taner, Y. (2004). Çocuk İhmali ve İstismarı: Psikiyatrik Yönleri. Hacettepe Tıp Dergisi, 35(2), 82-86.
2. Gray, J., Betovım, A. (1996). Illness induction syndrome: paper I—a series of 41 children from 37 families identified at The Great Ormond Street Hospital for Children NHS Trust. Child Abuse & Neglect, 20(8), 655-673.
3. İçme, F., Acehan, S., Bilen, A., Ay, M.O., Gülen, M., Avcı, A., (2013). Çocuk İstismarı ve İhmalinin Değerlendirilmesi. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi, 22(4), 591-614.